Διαστάσεις παροξυσμού παίρνει ο «πόλεμος των εμβολίων» και το «παιχνίδι ευθυνών» ανάμεσα σε Βρετανία-Ε.Ε. αλλά και στο εσωτερικό των 27, με δυσοίωνες προοπτικές για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ενα 24ωρο θερμό επεισόδιο την Παρασκευή προς Σάββατο, εξαιτίας της αψυχολόγητης απόφασης της Κομισιόν να απαγορεύσει την εξαγωγή 40 εκατομμυρίων εμβολίων της Pfizer από το Βέλγιο στη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου αυτές να μη φτάσουν διά της τεθλασμένης στο «ξένο έδαφος» της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας, απείλησε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το Brexit.

Θερμοκέφαλοι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Μπόρις Τζόνσον να μην τιμήσει την υπογραφή του, αλλά ευτυχώς η κρίση αποφεύχθηκε ύστερα από την τηλεφωνική διαβεβαίωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν παίρνει πίσω την απόφασή της.

Η πολεμική ενέργεια της Ε.Ε. κατά της Βρετανίας χαρακτηρίστηκε «ηλίθια» από τον ακραιφνώς φιλοευρωπαίο πρώην πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ενώ Βρετανοί πολιτικοί αποκάλυψαν ότι δεν περίμεναν από τις Βρυξέλλες τέτοια «τραμπική» συμπεριφορά «εμβολιαστικού εθνικισμού».

Mε την ενεργοποίηση του άρθρου 16 της συμφωνίας του Brexit, η Ε.Ε. θα ύψωνε ουσιαστικά εκ νέου τείχη -υγειονομικά αυτή τη φορά- στην Ιρλανδία, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, του 1998.

Μόλις εκτονώθηκε η κρίση, η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λιζ Τάσλερ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να βοηθήσει την Ε.Ε. αποστέλλοντας περισσευούμενα εμβόλια (της AstraZeneca/Οξφόρδης), αφού όμως πρώτα διασφαλίσει την κάλυψη του πληθυσμού του.

Σύμφωνα με έρευνα του «Guardian», η Βρετανία έχει παραγγείλει 247 εκατ. δόσεις (3,7 ανά κάτοικο) έχοντας κλείσει άλλες 120 εκατ. δόσεις από τις Sanofi-GSK και Valneva, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη φάση δοκιμών τους.

Παρέμβαση

Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ παρενέβη ανάμεσα στους «εμπολέμους», θυμίζοντάς τους ότι υπάρχουν και εκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχές χώρες, που περιμένουν τα εμβόλιά τους στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος Covax.

Γι’ αυτό κάλεσε αφενός τη Βρετανία να διακόψει προσωρινά τους εμβολιασμούς μόλις τελειώσει με τους υγειονομικούς και τις ευαίσθητες ομάδες και αφετέρου την Ε.Ε. να μην απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων, ώστε να περισσέψουν κάποια σε αυτή τη φάση και για τον Τρίτο Κόσμο.

(Για τη στάση του αυτή και τη γενικότερη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ΠΟΥ και το πρόγραμμα Covax φιγουράρουν ως βασικοί υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.)

Μπλόκο

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν να συγκινούνται από αυτές τις εκκλήσεις, θέτοντας προτεραιότητα την προστασία των δικών τους πολιτών.

Ακόμη και το Βέλγιο, που φιλοξενεί εργοστάσια της Pfizer και άλλων φαρμακοβιομηχανιών, κατέθεσε νομοσχέδιο περί απαγόρευσης εξαγωγών φαρμακευτικού υλικού, διευκρινίζοντας προ των αντιδράσεων ότι «αφορά τις μελλοντικές πανδημίες».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε πως η χώρα του παραγγέλνει ήδη (σ.σ.: μονομερώς και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου) εμβόλια για το… 2022 σε περίπτωση που χρειαστούν ενισχυτικές ή κανονικές δόσεις προκειμένου να μείνει άνοσος ο πληθυσμός έναντι των μεταλλάξεων της Covid-19.

Ο Σπαν αποκάλυψε ότι ως τώρα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι εμπιστεύεται περισσότερο τους Γερμανούς ειδικούς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca/Οξφόρδης για τους πολίτες άνω των 65!!!

Νέο μέτωπο

Την Παρασκευή η ΕΜΑ έδωσε πράσινο φως για χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης σε όλους ανεξαιρέτως τους Ευρωπαίους άνω των 18 ετών, αλλά τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία -και μάλιστα διά του ίδιου του Μακρόν- αμφισβήτησαν την επάρκειά του στους ηλικιωμένους.

Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα είπε ότι το βρετανικό εμβόλιο μπορεί να μη θωρακίζει ούτε τους 60άρηδες, με αποτέλεσμα ο Βρετανός καθηγητής της Οξφόρδης, Τζον Μπελ, να τον κατηγορήσει ότι το κάνει επίτηδες για να μειώσει τεχνητά τη ζήτηση εμβολίων στην πιο ευπαθή ηλικιακά ομάδα της Γαλλίας και να αποπροσανατολίσει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις και τη βραδύτητα των εμβολιασμών.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. υποβαθμίζουν την ποιότητα του εμβολίου της , από την άλλη πλευρά κατηγορούν την εταιρία για καθυστέρηση στις παραδόσεις και την απειλούν με δικαστικές προσφυγές!

Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, προειδοποίησε μέσω της «Die Welt» πως η χώρα του και η Ε.Ε. θα κινηθούν δικαστικά κατά των εταιριών που καθυστερούν τις συμφωνημένες παραδόσεις, φωτογραφίζοντας την AstraZeneca, που ανακοίνωσε ότι θα μπορέσει να καλύψει μόνο το 25% των παραγγελιών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω προβλημάτων σε ένα από τα ευρωπαϊκά της εργοστάσια.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση απείλησε με νομικά μέτρα την Pfizer για καθυστέρηση στις παραδόσεις.