Κορονοϊός: Αύριο (Δευτέρα 17/1) ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι (δηλαδή δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου) θα πρέπει να πληρώσουν το πρώτο μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το πρόστιμο θα αφορά περίπου το 10% του συγκεκριμένου ηλιακιακού γκρουπ, αφού το 90% είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κλείσει ραντεβού. Υπολογίζεται πως οι πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι περίπου 300.000.

Όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα ατόμων θα πρέπει να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 50 ευρώ για το μήνα Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα.

Από την επιβολή προστίμων εξαιρούνται:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν τον έχουν πραγματοποιήσει ακόμα.
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr.
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022. Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού. Ωστόσο, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, οι θιγόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ως τις 28 Ιανουαρίου.