Με ένα τριπλό μήνυμα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το στίγμα της νέας κανονικότητας που δρομολογείται για τη χώρα σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

«Συλλογική ευθύνη» σαν κοινωνία και στη νέα φάση, επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης με 26 νομοσχέδια ως τις 31 Ιουλίου για δυναμική ανάκαμψη και αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, με πρώτο μέλημα την προστασία των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων, είναι το τρίπτυχο που προσδιόρισε προκειμένου να κερδηθεί και το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Το δύσκολο βήμα

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς είναι πιο δύσκολο και πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας» και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που θα έχει και στη νέα φάση η έννοια «της συλλογικής και της συνολικής ευθύνης» για να εξασφαλίσουμε ότι «αυτή η σταδιακή επαναφορά σε μια νέα καθημερινότητα θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και για να μην υπάρξει κάποιο αναγκαστικό πισωγύρισμα».

«Οπως επιδείξαμε μεγάλη υπευθυνότητα ως κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών και συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις των ειδικών, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», διαμήνυσε.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναλυτική αναφορά κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, εξηγώντας όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας – «και έχουμε κάνει πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά.

Πλέγμα προστασίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε κάθε ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θα λάβει και ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κάθε λογική πλειοδοσίας, υπεραμυνόμενος της ανάγκης να υπάρχουν εφεδρείες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αφού ουδείς μπορεί ακόμη να προβλέψει τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να είναι εξαίρεση στον κανόνα ότι θα βρεθούμε απέναντι σε μια πολύ βαθιά παγκόσμια ύφεση» και έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων λέγοντας ότι «το πλέγμα προστασίας που έχουμε απλώσει, κυρίως για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους».

Προγραμματισμός

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένα εξαιρετικά πυκνό νομοθετικό έργο από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπου ο κυβερνητικός προγραμματισμός περιλαμβάνει 26 νομοσχέδια, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν. Ζήτησε μάλιστα να τηρηθεί αυτός ο προγραμματισμός «για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά, αντίθετα, επιταχύνεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε σε μια ανάκαμψη που θα είναι δυναμική και «να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας».

Υπογράμμισε μάλιστα για μία ακόμη φορά ότι «αποδείξαμε αυτούς τους δύο μήνες ότι πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν» και ζήτησε «αυτή την έννοια του “επιταχυντή” να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση».

«Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, είτε είναι νομοθετικές είτε είναι εφαρμοστικές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Κοινοβούλιο

Η Βουλή θα συνεχίσει τις εργασίες της κανονικά, χωρίς θερινά τμήματα, ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αυτονόητο ότι η περίοδος νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ακολουθήθηκε στην πρώτη φάση έξαρσης της υγειονομικής κρίσης «φτάνει στο τέλος της».

Διευκρίνισε πάντως ότι οι ΠΝΠ «κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν» και υπογράμμισε ότι «η Βουλή ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί κατά το διάστημα της κρίσης, απλά προσαρμόστηκε και αυτή στις υποδείξεις των ειδικών».

«Καθώς αρχίζουμε να χαλαρώνουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η Βουλή προσαρμόζεται σε αυτήν την πραγματικότητα. Επανέρχεται στον κανονικό νομοθετικό της ρυθμό, κάτι το οποίο εξάλλου είναι και απολύτως επιβεβλημένο για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον πολύ πυκνό νομοθετικό προγραμματισμό μέχρι το τέλος του Ιουλίου», συμπλήρωσε.

Συνεργασία

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο για την εξαιρετική συνεργασία στην αντιμετώπιση μιας «εξαιρετικά σύνθετης κρίσης που είχε χαρακτηριστικά όχι μόνο ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά και απαιτήθηκε πολύ μεγάλη συνεργασία και συστράτευση δυνάμεων για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση, από τη στιγμή που πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο, που είναι ο δραστικός περιορισμός της επιδημίας και η ενίσχυση του ΕΣΥ».

Ευχήθηκε μάλιστα συνολική επιτυχία εφαρμογής του σχεδίου ώστε στα τέλη Μαΐου να έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα που θα επιτρέπει να είναι και το Υπουργικό του Απριλίου το τελευταίο που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.