Τα δημόσια νοσοκομεία «ταλαιπωρούνται» από βαριές δυσλειτουργίες, όπως είναι η έλλειψη κονδυλίων και ανθρώπινου δυναμικού – με μεγάλη ταλαιπωρία είναι συνυφασμένη και κάθε επίσκεψη των πολιτών στα νοσοκομεία. Την εικόνα αυτή επιχειρεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου, υλοποιώντας συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα με τελικό ζητούμενο την «ανάταξη» των μονάδων του ΕΣΥ και την ανακούφιση των ασθενών.

Οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο ή με σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, αποτελούν ομάδες – στόχους στο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει και ξεκινά να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας. Μετά τους ογκολογικούς ασθενείς, για τους οποίους εξασφαλίστηκε η δωρεάν διάθεση της θεραπείας τους, και από άλλα σημεία εκτός από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι καρδιολογικοί ασθενείς μπαίνουν στο κάδρο των παρεμβάσεων.

Οι επιστημονικές καρδιολογικές εταιρίες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως, για την επιβάρυνση του πληθυσμού και του συστήματος υγείας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ένας στους 2 θανάτους στην Ελλάδα αποδίδεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν πια τη σύγχρονη επιδημία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (έτος 2016) 46.098 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών ασθενειών και ειδικότερα οι  23.082 θάνατοι οφείλονται σε ισχαιμικό επεισόδιο, 15.530 σε  εγκεφαλικό και 7.486 σε λοιπά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, η διαχείρισή τους πάσχει: οι δράσεις και οι (μεγάλες) δαπάνες αφορούν κυρίως τη θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, νοσηλείες, επεμβάσεις) και λιγότερο την πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψή τους.

Η πρόληψη είναι κομβικής σημασίας στα καρδιαγγειακά νοσήματα – κι αυτό επιτυγχάνεται με παρέμβαση στους παράγοντες κινδύνου. Το κεφάλαιο «πρόληψη» είναι σημαντικό στις δράσεις του υπουργείου και σε ό,τι αφορά τα καρδιαγειακά νοσήματα στοχεύουν στη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της παχυσαρκίας και της χρήσης αλκοόλ και τέλος την προώθηση της άσκησης.

Παράλληλα με την υλοποίηση του Εθνικού προγράμματος πρόληψης, στην Αριστοτέλους δρομολογούν παρεμβάσεις για την ενημέρωση και την κάλυψη των ασθενών σε επίπεδο δημόσιων νοσοκομείων – πρόκειται για παρεμβάσεις που θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες καθώς έχουν εξασφαλιστεί συμφωνίες με επιστημονικούς φορείς. Σήμερα οι ασθενείς βγαίνουν από το νοσοκομείο έχοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τις νέες συνθήκες τους και χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Το σημαντικό αυτό κενό θα καλύπτει η Ομάδα Ενημέρωσης των ασθενών που συστήνεται σε κάθε καρδιολογική/ καρδιοχειρουργική κλινική και θα αποτελείται από εξειδικευμένο στην καρδιολογία νοσηλευτικό προσωπικό.
Το υψηλού επιπέδου νοσηλευτικό δυναμικό της χώρας θα αξιοποιηθεί στο ΕΣΥ – όπως είχε τονίσει από την αρχή ο κ. Κικίλιας, θεσπίζοντας τον θεσμό των ειδικευόμενων νοσηλευτών κατά το πρότυπο των γιατρών.