Μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Σάμο, η οποία είναι της τάξης του 93% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 87%, η Κως με 84%, και η Λέσβος με 68%.

Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην Επικράτεια κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 47% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Σεπτεμβρίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο εννεάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 75% στα νησιά και κατά 50% στο σύνολο, σε σχέση με το 1ο εννεάμηνο του 2020.

Μετά από συστηματικές προσπάθειες, το πρώτο εννεάμηνο του 2021, 8.893 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 6.137 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 75.746 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Σεπτέμβριο του 2021 διαμένουν 40.061.

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α και Β βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 53%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 42.900, όταν τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 90.678.

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 68,7% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,3%) και Ρωσίας (5,8%).

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά: «Η κατάσταση στο Μεταναστευτικό έχει πάψει να αποτελεί κρίση εδώ και πολλούς μήνες. Οι ροές παραμένουν σε σταθερά χαμηλό επίπεδο, την ώρα που αυξάνονται προς άλλες χώρες της Μεσογείου, ενώ σταθερά μειώνεται και ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά και σε όλη τη χώρα. Έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο και διαχειριζόμαστε πολύ πιο ομαλά και αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν, προβλήματα και ανάγκες. Με την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής, τις κλειστές ελεγχόμενες δομές ασφαλείας εκτός αστικού ιστού και τη σταθερή επιλογή μας για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενισχύουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ και στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω».