Απάντηση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Αλβανία ζητώντας εξηγήσεις για τους 52 Έλληνες που θεωρεί η γείτονα χώρα  ανεπιθύμητους ενώ ταυτόχρονα ζητά από τους Αλβανούς πολιτικούς της Αλβανίας να μην δυναμιτίζουν το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ: Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας

Η απάντηση από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήρθε μετά το «λάδι στην φωτιά» που έριξε η Αλβανική κυβέρνηση λίγες μόλις ώρες μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα και την παρουσία χιλιάδων Ελλήνων στο χωρίο Βουλιαράτες στην Βόρεια Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα το  υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του υφυπουργού Εσωτερικών, με την οποία ανακηρύσσει 52 Έλληνες που βρέθηκαν στην κηδεία στο χωριό Βουλιαράτες, ανεπιθύμητους για τη χώρα.

Η ανακοίνωση του Αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών δεν τους κατονομάζει ωστόσο τους καταλογίζει οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας αλλά και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια αλλά και τη δημόσια ειρήνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της Αλβανίας έχει ως εξής:

«Το ΥΠΕΣ της Αλβανικής Δημοκρατίας, εκπληρώνοντας τις  συνταγματικές  και νομικές του αρμοδιότητες και τα όσα ορίζουν  οι κανόνες των διεθνών σχέσεων, βάσει του  άρθρου 9, του Νόμου  108/2013 ‘Περί αλλοδαπών’, τροποποιημένου, με σκοπό να υπερασπίσει  τα σημαντικά κρατικά συμφέροντα που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια, να διατηρήσει άθικτες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συγκεκριμένα τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμευόμενο  να προστατεύσει και διασφαλίσει από κάθε άποψη τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία  και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία της Μειονότητας αυτής στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας, έχοντας επίγνωση της  ιστορίας  των σχέσεων καλής γειτονίας και του  κοινού μέλλοντος Αλβανών και Ελλήνων ως έθνη με  σημαντική ταυτότητα και ευθύνη  στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών, θεωρώντας ως απαράδεκτη την πρόκληση, τόσο χυδαία όσο και επικίνδυνη, που έγινε εχθές στο αλβανικό κράτος και στους πολίτες του αδιακρίτως, από ορισμένες ομάδες και άτομα που ήρθαν από την Ελλάδα, οι οπαίοι  έκαναν κατάχρηση  του σεβασμού μας και των παραδοσιακών   αλβανικών  κανόνων  υποδοχής σε περίπτωση πένθους και μετέτρεψαν  ένα νεκρώσιμο τελετουργικό   που πρέπει να ενώνει, σε απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού,

Αποφάσισε:

Να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Αλβανία, 52 άτομα ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένη δράση  σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανικής Δημοκρατίας καθώς και για προκλητικές εκδηλώσεις και δηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ηρεμίας της χώρας. Αυτοί και άλλοι, για τους οποίους οι δυνάμεις μας ασφαλείας  κάνουν την ανάλυση  των χθεσινών εξτρεμιστικών εκδηλώσεών τους στους Βουλιαράτες, δεν θα επιτραπούν να εισέλθουν στη χώρα μας  για την χρονική περίοδο που προβλέπει ο νόμος. Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την σωφροσύνη μας ως  αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες,  το νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας.

Εμπρηστικές δηλώσεις Μπερίσα και Ράμα: Ήρθαν στην Αλβανία πρωτόγονοι εξτρεμιστές και προβοκάτορες κηδειών

Οι προκλητικές δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών για τους Έλληνες που βρέθηκαν στους Βουλιαράτες για να πουν το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα συνεχίζονται.

Για «πρωτόγονους αντι-Αλβανούς» εξτρεμιστές έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική και αλβανική κυβερνήσεις για την όξυνση της κατάστασης.

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ομάδες ελλήνων εξτρεμιστών, πρωτόγονων αντιαλβανών εξτρεμιστών, μπαίνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Είναι «θαμμένοι» με πανό ρατσιστικά, αντιαλβανικά, βόρειο Ηπειρωτικά του εξτρεμιστή Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία. Καταδικάζω έντονα την πρωτόγονη πράξη εκμετάλλευσης μιας νεκρικής πομπής από εξτρεμιστές, φανατικούς για ρατσιστικούς και αντιαλβανικούς σκοπούς. Καταγγέλλω αυτήν την πράξη διαστρέβλωσης της αλβανικής επικράτειας από τις αρχές της Αθήνας και των Τιράνων, οι οποίες, με την ανεύθυνη και υστερική στάση τους, παροτρύνουν αυτήν την αισχρή, διεθνώς καταστρεπτική πράξη και σιωπούν σήμερα από ντροπή».

Ράμα: Προβοκάτορες κηδειών

«Προβοκάτορες κηδειών» χαρακτήρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όσους παραβρέθηκαν την Πέμπτη στους Βουλιαράτες και στην κηδεία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, που ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου εκτελέστηκε από τις επίλεκτες δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.

Απαντώντας σε σχόλιο συμπατριώτη του, που του ζήτησε να λάβει θέση για όσα διαδραματίστηκαν στους Βουλιαράτες –και «ντροπιάζουν την Αλβανία σαν κράτος» όπως υποστήριξε- ο Έντι Ράμα εμφανίστηκε μεν διαλλακτικός, χρησιμοποιώντας όμως σκληρή γλώσσα για όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία.

«Το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Όποιος ήρθε να προκαλέσει, εισήλθε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και αποχώρησε. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τον άλλον και τη γλώσσα του, αλλά να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου» σχολίασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, απαντώντας στις υποδείξεις συμπατριώτη του (με προφίλ Lucky Boy London) που του ζήτησε να κάνει παρέμβαση και να «βάλει τους Έλληνες στη θέση τους, δείχνοντας τους την αξία τους ως αλβανικό έθνος».

Ο ίδιος που λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Κατσίφα χαρακτήρισε τον νεκρό «εξτρεμιστή» και «τρελό», έστρεψε τα πυρά του κατά όσων παραβρέθηκαν στην κηδεία του άτυχου ομογενή, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας τραγούδια στη μνήμη του, αποκαλώντας τους «βρωμερές υπάρξεις» αλλά επιχειρώντας ταυτόχρονα να φανεί διαλλακτικός ρίχνοντας γέφυρες φιλίας.

«Η Αλβανία δεν «ντροπιάζεται» από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τραγουδούν σαν κοράκια! Είναι βρωμερές υπάρξεις που βεβηλώνουν το νεκρό που δήθεν τιμούν και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους» δήλωσε προκλητικά για τους Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες που βρέθηκαν στους Βουλιαράτες, συμπληρώνοντας: “Ένα έθνος (σημ. Ελληνικό) που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας όπου οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Έλληνες σε μας. Και αυτή όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και τα δικά της γαϊδούρια».

Αντιδράσεις

Για «απαράδεκτες και προκλητικές» αποφάσεις και δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κάνει λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με σχόλιό του στο twitter και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σιωπά και τον αποθρασύνει».

«Επί 12 ημέρες, η στάση, οι αποφάσεις, οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, ήταν απαράδεκτες και προκλητικές. Έριχναν λάδι στη φωτιά. Αποκορύφωμα η χθεσινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την ημέρα της κηδείας του Κ. Κατσίφα. Η κυβέρνηση όμως σιωπά. Έτσι τον αποθρασύνει» αναφέρει στο σχόλιό του ο κ. Κουμουτσάκος.