Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί η επίσημη πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικόψει το αφορολόγητο το 2020. Αυτό τόνισε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στο Alpha απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την θέση του ότι το μέτρο του αφορολόγητου θα προωθηθεί προς το τέλος του χρόνου όταν θα υπάρχει πιο καθαρή πρόβλεψη για τον δημοσιονομικό χώρο του επόμενου χρόνου όπως έγινε και το 2018 και με το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις που υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες από το κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, τις παρατηρήσεις από το κ. Ρέγκλινγκ και την Fitch για τα μέτρα ελάφρυνσης που ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις απάντησε: « Δεν περίμενα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μας πει μπράβο καλά τα κάνατε. Άκουσα αυστηρή κριτική από τον Ρέγκλινγκ αλλά άκουσα και τον κ. Μοσκοβισί να λέει ότι έχουν συνηθίσει η Ελλάδα να φτάνει και να ξεπερνά τους στόχους και τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Όλαφ Σολτς να μιλάει για success story αναφερόμενος στην Ελλάδα».

Τόνισε ότι η διαφορά σε σύγκριση με την περίοδο των μνημονίων είναι ότι τότε τα πρωτογενή πλεονάσματα τα όριζαν οι θεσμοί . «Γι αυτό όπως αποδείχθηκε για το 2018 αποδείχθηκε ότι είχαμε πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο από αυτόν που είχαν δεχθεί. Τώρα που έχουμε μια μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία μπορούμε να θέτουμε τους δικούς μας στόχους που βασίζονται σε στοιχεία. Εμείς δεν δημιουργούμε στοιχεία για να εξυπηρετήσουμε τις πολιτικές μας» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο ΕΚΑΣ μιλώντας για ένα σχεδιασμό συνολικής αναβάθμισης της κοινωνικής πολιτικής.

Τέλος αμφισβήτησε τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, θυμίζοντας ότι το 10 – 15% των ψηφοφόρων αποφασίζουν την ημέρα των εκλογών ενώ επανέλαβε την θέση του για το χρόνο των εθνικών εκλογών τονίζοντας ξανά το «όσο αργότερα τόσο καλύτερα».

news247.gr