«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε.

«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε. Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και οι κορβέρτες, τα Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των F-35.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ».

Καταλόγισε, δε, βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία. «Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τότε ήταν περισσότερο αναγκαία η αμυντική ενίσχυση.

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Έκανε μια ομιλία εμπρηστική που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, σχολιάζοντας τη δευτερολογία του πρωθυπουργού.

Είπε μεταξύ άλλων ότι δεν απάντησε στο «γιατί δεν επέλεξε αυτή την αμυντική συμφωνία την Άνοιξη του 2020», «γιατί η αγορά των φρεγατών 3,3 δισ. την Άνοιξη του ‘20 ήταν ακριβή αγορά που δεν άντεχε η ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα αντέχουμε τη συμφωνία των 5 δισ που είναι και οι κορβέτες μαζί, επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale και τα 2 δισ. για τη συμφωνία για την Καλαμάτα».

«Αντιλαμβάνομαι τα πολύ σοβαρά εσωκομματικά που έχετε, την ανάγκη σας να πατήσετε σε δύο βάρκες, από τη μία στη βάρκα της κεντροδεξιάς και από την άλλη στη βάρκα της ακροδεξιάς», σχολίασε.

«Είπατε ότι είχαμε δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής που άφηνε τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι και αναρωτηθήκατε αν είχαμε αγωνία. Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεία πλοίων του τούρκικου πολεμικού ναυτικού βγήκαν στην ΑΟΖ της χώρας έξω απ’ το Καστελόριζο με το Μπαρμπαρός για να κάνουν έρευνες», σημείωσε. Τόνισε πως «τότε εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας, δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και άρα δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κατά απ’ τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του ΠΝ εκεί».