Τη χαρά του που βρίσκεται στα Καλάβρυτα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του σε μέλη του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

Γιατί, όπως είπε, είναι ένας τόπος ξεχωριστός, με βαριά ιστορία και παράδοση, και είναι χρέος και τιμή να τον επισκέπτεται.

«Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, έζησαν μια φρίκη ανείπωτη. Μια φρίκη που έζησε η Ευρώπη και όχι μόνο, στο όνομα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας στον οποίο ειδικεύεστε, είπε ο κ. Τσίπρας στους παραγωγούς και ανέφερε συγκεκριμένα:

– νομοθέτησε το 2016 το συνεταιριστικό νόμο ώστε τόσο οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ανασυνταχθούν ξανά σε υγιή βάση αλλά και να ευνοηθεί η δημιουργία νέων συνεταιρισμών

– νομοθέτησε το 2017 την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας

– διεύρυνε και αύξησε ήδη από το 2016 την ενίσχυση – συνδέοντάς την με την παραγωγή – των ζωοτροφών, στοχεύοντας ακριβώς στην ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας

– έβαλε σε τάξη της πληρωμές ενισχύσεων και προγραμμάτων, όπως και η Βιολογική Κτηνοτροφία

– προχώρησε στις ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος. Μέσα από τη στενή συνεργασία Υπηρεσιών με ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων η οποία ήδη αποδεικνύεται ότι είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες πληγές που άνοιξε η κρίση και η καταστροφική διαχείρισή της από αυτούς που διαφέντευαν τον τόπο για 40 χρόνια και παρατήρησε:

«Δεν ήρθα εδώ για να σας αραδιάσω τα πεπραγμένα των προηγούμενων που γονάτισαν την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Ήρθα για να μιλήσω μαζί σας και να σας ακούσω. Να οργανώσουμε μαζί, τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος».