Απάντηση στα ερωτήματα και στα ειρωνικά σχόλια που προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ξεκολλήσει από τα δημοσκοπικά… χαμηλά.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι στενοί του συνεργάτες είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την κριτική που δέχθηκε η πρόταση για μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους.

Γι’ αυτό και δόθηκε εντολή να απαντηθούν τα ερωτήματα περί λαϊκισμού ή επιστροφής στην πρόταση περί «σεισάχθειας» που είχε καταθέσει εν όψει των εκλογών του 2015 και ποτέ δεν υλοποίησε.

Η εντολή είναι να κατατεθεί άμεσα ολοκληρωμένη η πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ώστε να έρθει στο Πολιτικό Συμβούλιο, να εγκριθεί και κατόπιν να δοθεί στη δημοσιότητα.

Εσωστρέφεια

Εν αναμονή των απαντήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη έχει προξενήσει η αναβίωση της εσωκομματικής μάχης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μετά από μεγάλο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου για τη «φαγωμάρα» στο εσωτερικό του και αυτό ενόχλησε το επιτελείο του κ. Τσίπρα, ο οποίος θέλει να φαίνεται ότι δεν μετέχει στους εσωκομματικούς καβγάδες.

Νέα προσπάθεια

Η πρόσφατη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως επικεφαλής ενός ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου απέτυχε με πάταγο, αλλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στο μέτωπο της Παιδείας νέα ευκαιρία.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τη διαχείριση της πανδημίας και εισέπραξε από παντού αρνήσεις και αποδοκιμασία.

Αρχικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε -σε αντίθεση με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- ότι η Ελλάδα τα πάει καλά στην πανδημία, ενώ με τη σειρά τους Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ έδειξαν τη Βουλή ως το πεδίο για μια τέτοια συζήτηση.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ώστε να ενωθεί η φωνή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία για τις επιδιώξεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τόσο η μείωση εισακτέων στο δημόσιο πανεπιστήμιο και η αναγνώριση ιδιωτικών κολεγίων όσο και η ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι θέματα με τα οποία κανένα κόμμα από τα Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 δεν συμφωνεί.

Η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμμάχους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν συμφωνεί με όσα προβλέπονται και υλοποιούνται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι ότι, πέραν του ΚΚΕ, που δεν τείνει ευήκοα ώτα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τα «αριστερίστικα» συνθήματα δεν μπορούν να γίνουν βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο κοινής πορείας για το Κίνημα Αλλαγής.