Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα σε θιγόμενο πρόσωπο, να ενημερώνεται και μετά την λήξη της παρακολούθησης του από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Ερανιστικό νομοσχέδιο» του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συζητείται στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, «με τη νέα ρύθμιση θα αποκατασταθεί και θα ενισχυθεί τόσο η αρμοδιότητα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών όσο και η προστασία των πολιτών απέναντι σε διαδικασίες άρσης απορρήτου».

«Σε κάθε περίπτωση η αρμοδιότητα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών πρέπει να γνωστοποιεί τη λήψη του μέτρου της άρσης του απορρήτου, μετά τη λήξη του, ακόμη και αν δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε, στις περιπτώσεις που η λήψη του έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

«Είναι απολύτως επιβεβλημένη η νομοθετική βελτίωση ώστε να υπάρχει υψηλότερος βαθμός εγγυήσεων κατά τη διαδικασία άρσης απορρήτου που διενεργούνταν από κρατικές αρχές για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί η ίδια να εμφανίζεται υποχωρητική σε σχέση με το πλαίσιο που διαφύλασσε τα δικαιώματα των πολιτών στο πεδίο αυτό και παράλληλα να ανέχεται τη συναφή δραστηριότητα παράνομων παρακολουθήσεων. Η θεσμική αποκατάσταση της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ αν συνδυαστεί με την παράλληλη διερεύνηση των περιπτώσεων παρακολουθήσεων από ιδιώτες θα μπορέσει να ενισχύσει πραγματικά το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και να θωρακίσει το πολίτευμα και τα πολιτικά σώματα από ενέργειες που υπονομεύουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.

Την τροπολογία υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές: Σωκράτης Φάμελλος, Χαρά Καφαντάρη, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μάριος Κάτσης και Αναστασία Γκαρά.