Mια απίστευτη σκηνή στην αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτύπωσε χθες την πολεμική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγα δευτερόλεπτα αφότου οι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις ολοκλήρωσαν μέσα σε φορτισμένο κλίμα τις ανακοινώσεις τους για την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού, ο ευρωβουλευτής της Λέγκας Αντζελο Κότσα ανέβηκε στο πόντιουμ, πήρε τις σελίδες που είχε διαβάσει ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και τις πάτησε με το παπούτσι του, που κρατούσε στο χέρι. Αμέσως μετά έτεινε το χέρι στον εμβρόντητο Μοσκοβισί, ο οποίος αιφνιδιάστηκε, αλλά προτίμησε να τον αγνοήσει και να φύγει.

Το σόου του αντιευρωπαϊστή ευρωβουλευτή (ο οποίος ανήρτησε βιντεάκι στο Ιντερνετ με ύβρεις κατά των «ευρωηλίθιων» που δεν σέβονται την Ιταλία) συμβαδίζει απόλυτα με το «αντιστασιακό φρόνημα» που καλλιέργησαν χθες οι Ντι Μάιο-Σαλβίνι απέναντι στις Βρυξέλλες – αν και ο ιταλικός Τύπος («Messaggero», «La Stampa») υποστηρίζει ότι έχουν κατά νου ένα Plan B με μετάθεση των φιλολαϊκών τους μέτρων κατά ένα εξάμηνο και αίτημα στήριξης από την ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι, σε περίπτωση που ο κόμπος με τις Βρυξέλλες φτάσει στο χτένι.

Οι διαρροές αυτές συγκράτησαν κάπως την άνοδο των ιταλικών σπρεντ στις 320 μονάδες και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 3,60%, αν και πολλοί φοβούνται ότι την Παρασκευή οι ιταλικοί τίτλοι θα υποβιβαστούν σε «σκουπίδια» από τους γνωστούς οίκους.

«Ηταν ο πρώτος ιταλικός προϋπολογισμός που γράφτηκε στη Ρώμη αντί για τις Βρυξέλλες. Ηταν λογικό να τον απορρίψουν», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος και ο Σαλβίνι αποτελούν το τελευταίο φράγμα προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών.

«Γνωρίζουμε ότι αν παραδοθούμε θα επιστρέψουν οι ειδήμονες φίλοι των τραπεζών και της λιτότητας. Γι’ αυτό δεν θα το κάνουμε. Σας καλώ να νικήσετε το φόβο», κάλεσε ο Ντι Μάιο τους Ιταλούς, ενώ ο Σαλβίνι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι δεν επιτίθενται σε «μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρώμη «δεν θα κόψει ούτε ένα ευρώ από τις δαπάνες 15 δισ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό».

Αργά χθες πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη των «ισορροπημένων προϋπολογισμών», που αποτελούν υποχρέωση όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους.