Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν πιστοποιούν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Σύμφωνα με αυτά, τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς εισέρρευσαν στη χώρα μόλις 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 16,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Για τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις προσδιορίζονται στα 825 εκατ. ευρώ ή 2,06 δισ. λιγότερα.

Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 499 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 914 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οπως σημειώνει η ΤτΕ, καταγράφεται μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 498 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην αντιστροφή του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων που συνδέεται με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ισοζύγιο Αγαθών

Μικρή βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 11,7% σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 7,4%), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17,4% σε τρέχουσες τιμές (-6,8% σε σταθερές τιμές).

Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 73,9% και 71,4% αντίστοιχα σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο.

Επιδεινώθηκε επίσης το ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρό πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον Σεπτέμβριο του 2019, κυρίως λόγω της βελτίωσης στο ισοζύγιο λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών εκτός Γενικής Κυβέρνησης τομέων.