Μια πρωτοφανής καμπάνια εναντίον κλασικών λογοτεχνικών έργων -από την Οδύσσεια του Ομήρου έως τα έργα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και του Dr. Seuss- έχει εξαπολυθεί στα social media.

Με την συνοδεία του hashtag #DisruptTexts («παρεμποδίστε τα κείμενα»), εκατοντάδες καθηγητές λογοτεχνίας και σύγχρονοι συγγραφείς, κυρίως από τις ΗΠΑ, αποκηρύσσουν στο Twitter και αλλού τα κλασικά κείμενα που θεωρούν ότι προωθούν ξεπερασμένες και επικίνδυνες κοινωνικές αντιλήψεις.

«Το να απαλλάσσουμε τον Σαίξπηρ από τις ευθύνες του, λέγοντας ότι ζούσε σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε η καλλιέργεια μίσους εναντίον ορισμένων ομάδων, είναι σαν να υπαινισσόμαστε ότι η ακαδημαϊκή αριστεία μπορεί να αντισταθμίσει τη ρητορική του μίσους», λέει η λογοτέχνης Padma Venkatraman.

Η καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας Lorena Germán παραπονέθηκε για το γεγονός ότι η λεγόμενη «κλασική» αμερικανική λογοτεχνία αφορά κείμενα που έχουν γραφτεί 70 χρόνια πριν, αντικατοπτρίζοντας τις τότε κυριαρχούσες κοινωνικές αξίες.

«Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία του τότε και τις αξίες που διαμόρφωναν το έθνος. ΑΥΤΟ είναι το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων».

Φυσικά, δεν λείπει και ο αντίλογος.

Απαντώντας στην Germán, η σύγχρονη συγγραφέας Jessica Cluess έγραψε:

«Αν νομίζεις ότι ο Χόθορν (σσ. ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το άλικο γράμμα») ήταν με το μέρος των επικριτικών Πουριτανών, τότε είσαι εντελώς ανόητη και δεν θα έπρεπε να έχεις την λέξη «δασκάλα» στο βιογραφικό σου».

Αξίζει να αναφερθεί ο αντίκτυπος που είχε το παραπάνω σχόλιο της Cluess στην καριέρα της, καθώς ο ατζέντης της έσπασε το συμβόλαιό τους, κατηγορώντας την για ρατσισμό, και πολυάριθμοι χρήστες ζήτησαν από τον εκδοτικό της οίκο να αποσύρει τα βιβλία της από τα ράφια.

«Γίνετε σαν τον Οδυσσέα και αγκαλιάστε το μακρύ ταξίδι προς την ελευθερία…και μετά πετάξτε την Οδύσσεια από το πρόγραμμα σπουδών σας, γιατί είναι σκουπίδι!», έγραψε μια χρήστης στο Twitter, καθώς ούτε ο Ποιητής δεν θα μπορούσε να μείνει, φυσικά, στο απυρόβλητο.

«Χαχαχα», της απαντά η Heather Levine, δασκάλα αγγλικών σε Γυμνάσιο. «Είμαι πολύ υπερήφανη, καθώς η Οδύσσεια αφαιρέθηκε από το πρόγραμμά μας για φέτος!»

«Το ότι αυτό το κίνημα κατά της διανόησης κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και εκδοτικούς οίκους είναι μια τραγωδία», λέει ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Jon Del Arroz, ένας από τους λίγους συναδέλφους της Cluess που την υπερασπίστηκαν.

«Το μόνο που πετυχαίνουμε με το σβήσιμο των κλασικών έργων από το χάρτη είναι να περιορίσουμε τη δυνατότητα των παιδιών να μορφωθούν», προσθέτει.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΠΗΓΗ: WSJ