Η ΕΠΟ αναζητώντας το διάδοχο του Μίκαελ Σκίμπε που έγινε ακόμη ένας ξένος προπονητής που όχι μόνο δεν πέτυχε αλλά δημιούργησε και πολλά προβλήματα στην Εθνική ομάδα, επέλεξε τον Αγγελο Αναστασιάδη.

Το χαμηλό κασέ του, το ότι έπρεπε κάποια στιγμή να δοκιμαστεί και το… ελληνικό μοντέλο αλλά και η φήμη που τον συνοδεύει ότι στους Ελληνες παίκτες μπορεί να βγάλει τον καλύτερό τους εαυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιλογή.

Ετσι, σε ηλικία 65 ετών αναλαμβάνει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και έγινε ο δεύτερος γηραιότερος προπονητής στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν μόνο ο Σέρχιο Μαρκαριάν που είχε πάρει το χρίσμα 70 ετών, 3 μηνών και 14 ημερών (στις 15 Φεβρουαρίου 2015).

Μάλιστα με τον Μαρκαριάν τον συνδέει και μία ιδιαίτερη ιστορία καθώς το 2016 -και πριν ο Ουρουγουανός αναλάβει για ένα φεγγάρι την ομάδα- ήταν εκείνος που είχε κάνει τον προγραμματισμό της. Το συγκεκριμένο γεγονός το είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Αναστασιάδης μιλώντας στην «Αθλητική Κυριακή». Τότε, μεταξύ άλλων, είχε είπε: «”Κανονικά έπρεπε να σε απολύσω γιατί θες να πας στην Εθνική. Ετσι ακούγεται”, μου λέει ο μεγαλομέτοχος. Του είχαν πει ότι θα παρατήσω τον ΠΑΟΚ για να αναλάβω την Εθνική. Θέλω να πω το εξής: Ο Αναστασιάδης έγινε κακός προπονητής το καλοκαίρι, όταν δεν είχε προπονητή η Εθνική; Τότε που δεν είχε προπονητή η Ελλάδα, μίλησα με τον Καραγκούνη. Θα πάμε να παίξουμε φιλικό και δεν υπήρχε προπονητής. Τον προγραμματισμό τότε τον έκανα εγώ! Πρώτη φορά το λέω. Ο Μαρκαριάν, όταν πήγε, βρήκε την ομάδα έτοιμη από εμένα! Είχε κλειστεί το φιλικό, πριν από το ματς με την Ουγγαρία, σε σχεδιασμό με εμένα και τον Καραγκούνη. Κάναμε τον προγραμματισμό. Καμία λογική, όμως, ότι θα αναλάβω την Εθνική. Απλά βοήθησα. Με ρώτησε ποιο φιλικό παιχνίδι να κλείσουμε. Εγώ είχα την εμπειρία από την Εθνική Κύπρου. Αρα, κάνεις ένα φιλικό παιχνίδι με ομάδα που ταιριάζει στο στιλ και να μην είναι μακριά οι αποστάσεις. Τον προγραμματισμό τον κάναμε μαζί για το τι θα κάνουμε. Και έκανε ό,τι του είπα. Το είχα βάλει στο μυαλό μου να πάω μια μέρα στην Εθνική Ελλάδας. Καμία πρόταση επίσημη δεν υπήρχε. Μόνο αυτά που είπαμε με τον Γιώργο Καραγκούνη, τότε που του είπα δεν αφήνω την ομάδα μου στη μέση».

Από τότε λοιπόν είχε την επιθυμία να καθίσει στο «γαλανόλευκο» πάγκο και έφτασε η στιγμή να πραγματοποιηθεί το όνειρό του με τις απόψεις σχετικά με την ορθότητα της συγκεκριμένης επιλογής να διίστανται.

Καριέρα

Ο Αγγελος Αναστασιάδης συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ως προπονητής για πρώτη φορά φορώντας τη φόρμα του Διαγόρα. Στη συνέχεια ο δρόμος του ενώθηκε για ακόμη μία φορά με τον ΠΑΟΚ (1997) και άκουσε όλο το γήπεδο να φωνάζει το όνομά του για πολλούς λόγους, με μεγαλύτερο τον αποκλεισμό της Αρσεναλ με τη μεγαλειώδη νίκη στο Χάιμπουρι. Ακολούθησε ο Ηρακλής και μετά η κάθοδος στην πρωτεύουσα όπου ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Η νίκη των «πράσινων» με 3-1 επί της Γιουβέντους θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του, όπως και ο τσακωμός του με πολλούς παίκτες και κυρίως τον Πάουλο Σόουζα με τον οποίο είχαν πολύ μεγαλύτερες διαφορές από ένα… μπουκάλι κρασί.

Επέστρεψε στον Ηρακλή πριν αναλάβει πάλι τον ΠΑΟΚ όπου πήρε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του (σ.σ.: Κύπελλο κόντρα στον Αρη). Εφυγε σαν κυνηγημένος λόγω της γκέλας με τον Λιάσο Λουκά που έπαιξε ενώ δεν έπρεπε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία του ΠΑΟΚ να μπει στους ομίλους.
Ηρθε η ώρα της ξενιτιάς και αναλαμβάνοντας την Εθνική ομάδα της Κύπρου πέρασε τα καλύτερα 7 χρόνια της καριέρας του. Ηταν ήρεμος και συνεργαζόταν με ποδοσφαιριστές που υπηρετούσαν κάθε του σχέδιο. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει ΠΑΣ Γιάννινα και Πλατανιά και στη συνέχεια ο Ιβάν Σαββίδης τού εμπιστεύτηκε το χτίσιμο του ΠΑΟΚ. Για ακόμη μια φορά έφυγε με άσχημο τρόπο, ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα την ΑΕΛ και από τότε (2016) μέχρι σήμερα απείχε από τα γήπεδα και ήταν στο πλευρό της γυναίκας του με την οποία νίκησαν μαζί στο μεγάλο αγώνα που έδωσαν για τη ζωή της αγαπημένη τους Βιβής.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Εμπειρος, λάτρης της πειθαρχίας, σε μόνιμη κόντρα με τις βεντέτες

Ο Αγγελος Αναστασιάδης είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να κινηθεί σε ρηχά νερά. Είτε θα πετύχει και θα είναι ο πρώτος Ελληνας προπονητής μετά τον Αλκέτα Παναγούλια που θα τα καταφέρει είτε θα αποτύχει παταγωδώς. Η Εθνική του Αναστασιάδη είναι δεδομένο ότι θα έχει πειθαρχία αλλά θα ακολουθήσει την ορθόδοξη ποδοσφαιρική διαδρομή. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε νέα πράγματα από το «γερόλυκο» Αγγελο και αυτό είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί και θετικό και αρνητικό. Από τη μία είναι θετικό γιατί την ίδια πετυχημένη ρότα τράβηξαν και οι Ρεχάγκελ, Σάντος και πέτυχαν απόλυτα, αλλά από την άλλη πλευρά η Εθνική, με το υλικό που διαθέτει αυτή τη στιγμή, μπορεί να δείξει και κάτι διαφορετικό στο γήπεδο. Είναι γνώστης των Ελλήνων ποδοσφαιριστών αλλά η απουσία του από τους πάγκους είναι άγνωστο αν τον έχει διατηρήσει σε… φόρμα και αυτό είναι ακόμη ένα επικίνδυνο στοιχείο.

Απεχθάνεται τις βεντέτες και τις ενέργειες που δεν είναι βασισμένες πάνω στο σχέδιο μάχης που χαράσσει και είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο θα κερδηθεί μόνο αν οι διεθνείς αποφασίσουν να συμπλεύσουν με τα «θέλω» του νέου τους προπονητή. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα αποδυτήρια θα εξελιχθούν σε πεδίο μάχης. Τονίζεται ότι οι διεθνείς μπορεί να ρωτήθηκαν από την ΕΠΟ για την απομάκρυνση του Σκίμπε (και έδωσαν θετική απάντηση), αλλά δεν τους… έπεσε λόγος για τον αντικαταστάτη του Γερμανού και αυτό μπορεί να έχει τη σημασία του για το μέλλον.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ

Πολλά τα…πεταμένα λεφτά από το χρυσό Euro 2004 και μετά

Μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπου ήταν η τελευταία συμμετοχή της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όχι μόνο έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με τις χρυσές εποχές της μετά το Euro 2004 εποχής αλλά έχει χάσει και πάρα πολλά λεφτά. Συγκεκριμένα, μόνο από το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ στη Ρωσία και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Γαλλία έχασε πάνω από 16 εκατ. ευρώ.

Από 8 εκατ. ευρώ ήταν τα μίνιμουμ έσοδα που είχε κάθε εθνική μόνο και μόνο από την παρουσία της στην τελική φάση. Σε αυτά τα χρήματα αν προσθέσουμε και αυτά που χάθηκαν από τις χορηγίες και όλα τα άλλα που ακολουθούν μία τέτοια επιτυχία (π.χ. διαφημίσεις), τότε το συγκεκριμένο ποσό εύκολα μπορεί να διπλασιαστεί. Από εκεί και πέρα η «έξοδος» του Ρανιέρι μαζί με τους συνεργάτες του μας κόστισε 700.000 ευρώ και η απόλυση του Σκίμπε θα προκάλεσε ακόμη ένα σοκ στο γαλανόλευκο ταμείο. Και αυτό γιατί ο Γερμανός προπονητής δεν ήταν διατεθειμένος να χαρίσει κάτι στην Ελλάδα και το «διαζύγιο» μόνο βελούδινο δεν είναι, καθώς θα στοιχίσει στην ΕΠΟ 500.000 ευρώ.

Επίσης, μπορεί τα χρήματα των αποζημιώσεων να είναι περισσότερα αν τελικά επιλεγεί ο Κώστας Τσάνας, που μέχρι τώρα ήταν βοηθός του Σκίμπε, να μη συνεχίσει στο πόστο του. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό ανανέωσε τη συνεργασία του με την ΕΠΟ για ακόμη ένα χρόνο. Με λίγα λόγια, οι αποτυχημένες επιλογές που έκαναν οι διοικούντες την ΕΠΟ μετά την αποχώρηση από την ομάδα του Φερνάντο Σάντος έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο ζήτημα και στα οικονομικά της ομοσπονδίας που μόνο ανθηρά δεν είναι.

Ο μόνος από τους προπονητές που επιλέχθηκαν στη μετά τον Σάντος εποχή που δεν πήρε αποζημίωση ήταν ο Σέρτζιο Μαρκαριάν που έφυγε πάρα πολύ γρήγορα από την ομάδα αποτυγχάνοντας και αυτός να οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από… φουρτούνες.