Αδικες και εν πολλοίς αχρείαστες ήταν οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, όπως δείχνουν τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος με τα πλήρη στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στον επανυπολογισμό και τη μείωση των επικουρικών και τα οποία εξακολουθούν να μην αναγράφονται στα ενημερωτικά σημειώματα που παίρνουν οι συνταξιούχοι.

Τα ποσοστά των περικοπών που επεβλήθησαν με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν αφενός ως και 10 φορές μεγαλύτερα από τη ρήτρα μείωσης που προέβλεπαν παλαιότεροι νόμοι (50% αντί 5,2%) και αφετέρου οι μειώσεις ως 50% έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ατομικά στοιχεία των συνταξιούχων, όπως ο μισθός, τα έτη ασφάλισης και το ποσό της επικουρικής που έπαιρνε ο καθένας, παρά ελήφθησαν υπόψη οι μέσοι όροι μισθών και ετών ασφάλισης, που αδίκησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με περικοπή συντάξεων κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα προέκυπτε αν υπολογιζόταν σε ατομικό επίπεδο.

Στις επικουρικές του ΙΚΑ, για παράδειγμα, η σύνταξη υπολογίστηκε με συντελεστή 0,4927 και αποφασίστηκε με βάση μισθό 1.166 ευρώ και εισφορές μόλις 18 ετών για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν είχαν μεγαλύτερες αποδοχές και περισσότερα έτη ασφάλισης!!!

Στις επικουρικές του ΝΑΤ η μείωση έγινε με συντελεστή 0,5976 με βάση έναν μέσο μισθό 1.772 ευρώ και 27 έτη ασφάλισης, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές αποδοχές που είχαν οι ναυτικοί και ήταν πολύ μεγαλύτερες των 1.772 ευρώ.

Αν αντί για τον μέσο όρο λαμβάνονταν υπόψη τα ατομικά στοιχεία κάθε συνταξιούχου, δηλαδή για πόσα χρόνια πλήρωσε εισφορές και με τι μισθό, τότε οι μειώσεις θα ήταν μικρότερες για 150.000 με 200.000 συνταξιούχους και -το κυριότερο- θα είχαν στοιχεία δικαιοσύνης και αναλογικότητας, ώστε όσοι είχαν πληρώσει πολλά χρόνια εισφορές να έχαναν λιγότερα. Η επιλογή της κυβέρνησης όμως του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Εργασίας ήταν να τσακίσουν όσους είχαν εισφέρει στο ασφαλιστικό κατεβάζοντας 50% τις επικουρικές τους συντάξεις.

Το κόλπο

Τα ντοκουμέντα του επανυπολογισμού και των περικοπών που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος και έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μετά τη σφαγή του 2016 στις επικουρικές δείχνουν ότι δεν εφαρμόστηκε ούτε το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 ως προς τον επανυπολογισμό και τις μειώσεις των επικουρικών που είχαν άθροισμα με την κύρια σύνταξη πάνω από τα 1.300 ευρώ!

Και αυτό γιατί, ενώ το άρθρο 96 έλεγε ότι οι παλιές επικουρικές (άνω των 1.300 ευρώ αθροίσματος με τις κύριες συντάξεις) θα έπρεπε να επανυπολογιστούν και να μειωθούν με βάση τον συντελεστή 0,45% ανά έτος ασφάλισης που εφαρμόζεται στις νεοεκδοθείες από 1/1/2015 επικουρικές, στην πράξη έγινε κάτι τελείως διαφορετικό και με την υπουργική απόφαση που βγήκε τον Ιούνιο του 2016, χρησιμοποιήθηκε ένας άλλος μαθηματικός τύπος που δεν περιγραφόταν στο νόμο, αλλά τον «κατασκεύασαν» στο υπουργείο Εργασίας για να βγάλουν τα ποσά των περικοπών που ζητούσε η τρόικα! Η απόφαση αυτή μάλιστα του πρώην υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου καθόρισε τις περικοπές για μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων (ΙΚΑ και άλλων 11 Ταμείων) όχι με βάση τα πραγματικά στοιχεία του καθενός, αλλά με βάση έναν μέσο όρο που εφαρμόστηκε για όλους!!!

Στις επικουρικές του ΙΚΑ οι μειώσεις ήταν 49,27% για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ σε άθροισμα με την κύρια σύνταξη. Το ποσοστό αυτής της μείωσης προέκυψε με βάση τον επανυπολογισμό που έγινε στις επικουρικές του ΙΚΑ, με τη χρήση ενός μέσου μισθού 1.166 ευρώ και ενός μέσου όρου ετών ασφάλισης μόλις 18 ετών! Με τα στοιχεία αυτά καθόρισαν το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές του ΙΚΑ στο 16,54% και επάνω σε αυτό εφάρμοσαν τη μείωση κατά 49,27%, για να οδηγήσουν τις συντάξεις σε τεράστιες μειώσεις με αναπλήρωση μόλις στο 8,8%.

Αντίθετα, στα Ταμεία που είχαν εξαρχής καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης οι επικουρικές μειώθηκαν μεν αλλά με αναλογικότερο τρόπο και σε πολλά Ταμεία μάλιστα, μεταξύ αυτών και των επικουρικών του Δημοσίου, οι μειώσεις ήταν ελάχιστες -της τάξης του 3% ως 15%- σε σύγκριση με τους συνταξιούχους άλλων φορέων.

Πώς μπορούν να… ακυρωθούν ή επανεξεταστούν οι μειώσεις

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της μεγάλης αδικίας με τις μειώσεις των επικουρικών είναι στο ΙΚΑ, όπου πάνω από 150.000 συνταξιούχοι είχαν μειώσεις για τις οποίες δεν έχουν μάθει με ποιον τύποι έγιναν! Ο πλήρης μαθηματικός τύπος όμως, που αποκαλύπτει για πρώτη φορά σήμερα ο «Ε.Τ.», λέει όλη την αλήθεια και δείχνει ότι οι μειώσεις αποφασίστηκαν και «μαγειρεύτηκαν» εις βάρος συνταξιούχων που είχαν πληρώσει εισφορές πολλών ετών και με υψηλούς μισθούς!

Για παράδειγμα:

* Με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που κατασκεύασε -παρά τω νόμο- η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (με Κατρούγκαλο υπουργό και Πετρόπουλο υφυπουργό το 2016), όλες οι επικουρικές του ΙΚΑ θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύουν μισθό 1.166 ευρώ και μόλις 18 χρόνια ασφάλισης!!! Με τα δεδομένα αυτά βγήκε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,91%, δηλαδή βγήκε μια μέση σύνταξη 190 ευρώ για όλους! Στη συνέχεια διαιρέθηκε το 0,91 με το 0,45 που ήταν το ποσοστό που όρισε ο νόμος Κατρούγκαλου και έτσι βγήκε ο συντελεστής επανυπολογισμού, δηλαδή το ποσοστό μείωσης των επικουρικών του ΙΚΑ. Η διαίρεση του 0,45 με 0,91 έβγαλε συντελεστή μείωσης 0,492 και με τον συντελεστή αυτόν μειώθηκαν όλες οι επικουρικές του ΙΚΑ. Συνταξιούχος λοιπόν που είχε πληρώσει εισφορές για 40 χρόνια με μισθούς των 1.400, και 2.000 ευρώ, είχε την ίδια περικοπή με όσους πλήρωσαν για 20 χρόνια και μισθούς των 1.000 ευρώ! Αν όμως ο επανυπολογισμός γινόταν επί ατομικής βάσεως, δηλαδή με τα έτη ασφάλισης και τον μισθό που είχε ο κάθε συνταξιούχος όταν πήρε την επικουρική σύνταξη, τότε οι περικοπές θα είχαν σημαντική διαφοροποίηση και αντί για 49,27%, άλλοι θα είχαν μείωση 25% ή 15%, και άλλοι ίσως κάτω και από 15%.

* Στις επικουρικές του ΝΑΤ χρησιμοποιήθηκε μέσος μισθός 1.772 ευρώ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι μισθοί των ναυτικών στα εμπορικά πλοία είναι διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι ανάλογα με τη θέση και τον βαθμό. Η μείωση που επιβλήθηκε ήταν με συντελεστή 0,59%, δηλαδή από τη σύνταξη των 450 ευρώ έμειναν τα 265 ευρώ (450Χ0,59=265), ενώ αν λαμβάνονταν υπόψη τα πραγματικά στοιχεία των συνταξιούχων, τότε τα 450 ευρώ ενός πρώτου ή δεύτερου μηχανικού, θα κατέληγαν στα 350 ευρώ με μικρότερη μείωση.