«Πολύ κακό για το τίποτα», χαρακτήρισαν πηγές του ΚΙΝΑΛ την ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζοντας ότι στην ουσία πρόκειται για μια κακή αντιγραφή του παλιού νόμου του ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισαν ότι θα το υπερψηφίσουν οι βουλευτές του.

Οι ίδιες πηγές, υποστήριξαν ότι «κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το θέμα του ασύλου για να δημιουργηθεί πρόβλημα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ωστόσο απέτυχαν», ενώ επέμειναν στην ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών.

«Απαιτούνται νομοθετικές βελτιώσεις ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως, ποιος διασφαλίζει το άσυλο, ποιος το εγγυάται και ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές. Εμάς αυτή είναι η θέση μας, αυτή θα επαναλάβουμε και θα επιμείνουμε», σημείωναν οι ίδιες πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται πως στο ΚΙΝΑΛ είχαν ενστάσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η κατάργηση του ασύλου:

«Άρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».