Το θέμα εξετάστηκε για δεύτερη φορά στο ΚΑΣ μετά από καταγγελίες που αφορούσαν στο ύψος του κτιρίου (32 μέτρα συν την απόληξη που είναι άλλα 3,40 μέτρα) και τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας.

Σε μια μάλλον συμβιβαστική λύση για το ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου 5, στου Μακρυγιάννη κατέληξε αργά χθες το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα το ΚΑΣ αποφάσισε να αποδεχθεί τη σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, επιφυλάσσεται όμως να εκφράσει συνολική άποψη επί του θέματος μετά την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 10 Μαΐου όπου θα εξετασθεί η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του κτιρίου.

Το θέμα εξετάστηκε για δεύτερη φορά στο ΚΑΣ μετά από καταγγελίες που αφορούσαν στο ύψος του κτιρίου (32 μέτρα συν την απόληξη που είναι άλλα 3,40 μέτρα) και τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που διατηρεί η εταιρία στην Αθήνα. «Εμείς εκτελέσαμε κατά γράμμα τη νόμιμη άδεια που πήραμε», υπογράμμισε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Μιχάλης Ευμορφίδης, σημειώνοντας πως και οι τρεις πολεοδομικοί έλεγχοι που σημειώθηκαν στο ξενοδοχείο δεν εντόπισαν τίποτα το μεμπτό. «Το κτίριο έχει κτισθεί με χρήματά μας, όχι με δάνεια», σημείωσε ο ίδιος και επισήμανε τη μεγάλη οικονομική βλάβη που έχει υποστεί η επιχείρησή του από τη διακοπή των εργασιών. Το ξενοδοχείο είναι χωρητικότητας 97 κλινών και έχουν ήδη προσληφθεί 60 άτομα από τα συνολικά 100 που προβλέπεται να απασχοληθούν.

Παράλληλα εγκρίθηκε, υπό όρους, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. «Αγκάθι» αποτελεί ο ένας από τους έξι ουρανοξύστες, στην περιοχή Χασάνι.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε επιμέρους μελέτες που αφορούν ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η συντήρηση και η ανάδειξη των υφιστάμενων αρχαιοτήτων σύμφωνα με τους όρους του υπουργείου Πολιτισμού που περιλαμβάνονται στο προεδρικό διάταγμα του 2018. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΚΑΣ με τους όρους που έθεσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Τη σύναψη αναλυτικής μελέτης για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών ανάμεσα στα επιμέρους μνημεία (αρχαία και νεότερα) του πολιτιστικού πάρκου που έχει εμβαδόν 2,5 εκ. τ.μ. Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά και των δύο μεταβυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν στη χερσόνησο (Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής). Τη μεταφορά του γνωστού από τη δεκαετία του ’60 ταφικού μνημείου το οποίο έδωσε το όνομά του στον δήμο Ελληνικού στην αρχική του θέση.

Στους όρους περιλαμβάνεται επίσης η παρακολούθηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του συνόλου των εκσκαφικών εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, όπως και η εναλλασσόμενη δόμηση στην περιοχή του λόφου Χασάνι -όπου χωροθετείται ο ένας από τους έξι ουρανοξύστες που θα κατασκευασθούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο (με το ύψος τους να κυμαίνεται από 140 μ. έως 200 μ.)- ώστε να παραμείνει απρόσκοπτη η θέα προς τον λόφο ο οποίος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Για το θέμα όμως των υψηλών κτιρίων όπως και για όλα τα επιμέρους έργα θα ακολουθήσουν ειδικές μελέτες.