Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου και φωτογραφήθηκε μαζί τους δύο εξαίρετους επιστήμονες, με τους οποίους συναντήθηκε προχθές. Τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό και το γεωλόγο Ευθύμιο Λέκκα, στους οποίους μάλιστα ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας.

Καμία αντίρρηση. Η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σοβαρή για το μέλλον της ανθρωπότητας, άσχετα εάν οι επιστήμονες που προειδοποιούν για τους κινδύνους που περικλείει η αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών παγκοσμίως συναντά την κριτική ή ακόμη και τη χλεύη ηγετών όπως του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η καταστροφή στην Αττική δεν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ούτε στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», αλλά στην ανικανότητα των συναρμόδιων κρατικών αρχών να ελέγξουν μία πυρκαγιά ρουτίνας, να αποτρέψουν την επέκτασή της σε κατοικημένη περιοχή και να προειδοποιήσουν εγκαίρως τους κατοίκους ώστε να απομακρυνθούν από τα φλεγόμενα μέτωπα.

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξεφύγει από το κάδρο ευθυνών στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά μετά την αποκάλυψη των λαθών και ολιγωριών στο επιχειρησιακό πεδίο, αλλά και στην άθλια επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, όπου πρώτο μέλημα του Μαξίμου ήταν η συγκάλυψη και όχι η πραγματική ενημέρωση.

Οι κ. Ζερεφός και Λέκκας δεν θα μπορέσουν να δώσουν ποτέ απαντήσεις για ποιο λόγο οι πυροσβεστικές αρχές δεν έδωσαν μάχη προκειμένου η φωτιά να μην περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος. Δεν είναι οι αρμόδιοι για να πουν γιατί δεν υπήρξε σήμα εκκένωσης της περιοχής από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, την περιφέρεια ή όποιον άλλον είχε την ευθύνη ώστε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι των περιοχών.

Η κλήση των επιστημόνων στο Μαξίμου έγινε από το επιτελείο του πρωθυπουργού προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Ελπίζουμε μόνο να μην καλέσουν και τον αντιπρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, που αναρωτήθηκε δημοσίως εάν οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από ενεργειακά όπλα και άλλες ψεκασμένες θεωρίες…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου