Ο εμβολιαστικός τουρισμός αποκτά νέα δυναμική, καθώς τα σκευάσματα κατά της Covid-19 πληθαίνουν, οι χώρες θέλουν να προσελκύσουν τουρίστες και οι πολίτες αδημονούν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα».

Εν μέσω πανδημίας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά χρήματα και να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για να εμβολιαστούν. Ο εμβολιαστικός τουρισμός αναμένεται να εξελιχθεί σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία, εγείροντας όμως ηθικά ζητήματα.

Στο επίκεντρο

Η Ρωσία πιθανόν να αποτελέσει το επίκεντρο του τουριστικού «κύματος» τους επόμενους μήνες, καθώς το Κρεμλίνο ετοιμάζει ένα τουριστικό πρόγραμμα εμβολιασμού -αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο-, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν τη χώρα και να εμβολιαστούν με το εγχώριο σκεύασμα Sputnik-V.

Ατυπα, ωστόσο, τα τουριστικά πακέτα εμβολιασμού έχουν ήδη ξεκινήσει. Τουλάχιστον 50 Γερμανοί πέταξαν στη Μόσχα προσφάτως για να εμβολιαστούν, μέσω των ταξιδιών που διοργανώνει ο νορβηγικός τουριστικός όμιλος World Visitor, και ήδη έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Σε αντίθεση με τους Ρώσους πολίτες, οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί έχουν την πολυτέλεια να κάνουν το εμβόλιο στο ξενοδοχείο τους. Αλλωστε, η εμβολιαστική εμπειρία στη Ρωσία δεν είναι φθηνή, αφού το ταξίδι κοστίζει 1.000 ευρώ και ο εμβολιασμός ακόμη 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας και της Ελβετίας έχουν συνάψει συμφωνίες με κλινικές και ξενοδοχεία της ρωσικής πρωτεύουσας, προσφέροντας εμβολιασμό δύο δόσεων με το Sputnik-V, ιατρική παρακολούθηση και μίνι περιοδεία σε αξιοθέατα. «Εχουμε έρθει σε συμφωνία με μια κλινική στη Μόσχα».

Η Σερβία δεν περίμενε τις πρωτοβουλίες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού ξένων πολιτών. Τις τελευταίες εβδομάδες, ουρές αυτοκινήτων περιμένουν επί ώρες στις συνοριακές διαβάσεις της χώρας, προκειμένου οι επιβάτες τους να πάνε στο Βελιγράδι και να εμβολιαστούν δωρεάν. Πολίτες από τα Δυτικά Βαλκάνια, ακόμη και από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και το Βέλγιο, συρρέουν τα Σαββατοκύριακα στην πρωτεύουσα της Σερβίας για να εμβολιαστούν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αλάσκα θα διαθέσει δωρεάν εμβόλια κατά του κορονοϊού σε επισκέπτες που θα προσγειωθούν στα αεροδρόμια της πολιτείας από την 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Μάικ Ντανλίβι, στο πλαίσιο προσπάθειας να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία της περιοχής.

Οι «χαλαροί» κανονισμοί σε κάποιες πολιτείες επιτρέπουν τους εμβολιασμούς πολιτών από άλλα σημεία της χώρας κι έτσι πολλοί Αμερικανοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε Φλόριντα, Μισισίπι, Πενσιλβάνια και Αριζόνα για να μπορέσουν να λάβουν ταχύτερα εμβόλια. Βέβαια, αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ επιτρέπεται ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 18 ετών και αναμένεται να εξομαλυνθούν οι μετακινήσεις πολιτών μεταξύ των πολιτειών.

Δημοφιλής προορισμός

Η Φλόριντα έγινε ο πιο δημοφιλής προορισμός για εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, καθώς ταξιδιώτες εκμεταλλεύτηκαν το… χαλαρό σχέδιο εμβολιασμού για να λάβουν την πολυπόθητη δόση. Ομως, η νέα «μόδα» έγινε γνωστή και σε γειτονικές χώρες. «Ερχονται πλούσιοι από τον Καναδά, τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία για να εμβολιαστούν», δηλώνει στην «Guardian» ο δρ Τζέι Γουόλφσον, καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για ξένους επισκέπτες προωθούν οι Μαλδίβες, καθώς η οικονομία της νησιωτικής χώρας του Ινδικού Ωκεανού βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Ο υπουργός Τουρισμού Αμπντουλά Μαουσούμ επιβεβαίωσε την ανάπτυξη του προγράμματος «τριών V» (Visit, Vaccinate and Vacation – επίσκεψη, εμβολιασμός, διακοπές), που θα επιτρέπει στους τουρίστες να «φτάνουν στη χώρα, να εμβολιάζονται και να κάνουν διακοπές».

Σύμφωνα με τον Μαουσούμ, η χώρα έχει σκοπό να προσφέρει δυο δόσεις εμβολίου στους τουρίστες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να περάσουν αρκετές εβδομάδες στον εξωτικό προορισμό. Ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα ενισχύσει τον τουρισμό των νησιών της χώρας, που πριν από την πανδημία υποδεχόταν 1,7 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

Σε ιδιωτικές κλινικές στο Ντουμπάι

Στο Ντουμπάι, ο εμβολιασμός αποτελεί πεδίο επιχειρηματικής εξέλιξης, καθώς στο εμιράτο οι εμβολιασμοί γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς. Ετσι, όποιος μπορεί να ταξιδέψει ως εκεί μπορεί να κάνει και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα ταξιδιωτικά πακέτα που προσφέρονται στα μέλη του ιδιωτικού κλαμπ «Knightsbridge Circle», με έδρα στο Λονδίνο, φτάνουν τα 45.000 ευρώ και περιλαμβάνουν πτήσεις από και προς το Ντουμπάι, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή του κινεζικού Sinopharm και απολαυστικές διακοπές τριών εβδομάδων σε πεντάστερο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν.