Δύο υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν από δω και πέρα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται σε τουρισμό και εστίαση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφυπουργός θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μύκονο μετά και το τοπικό lock down το οποίο εφαρμόστηκε στο νησί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός ναι μεν υπάρχει υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση στο νησί αλλά οι νέες μετρήσεις δείχνουν σταθεροποίηση και πως δεν υπάρχουν νέες συρροές.

Τα πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο ξεκίνησαν να ισχύουν από το περασμένο Σάββατο και θα ισχύουν ως τη Δευτέρα οπότε και θα ανακοινωθεί αν θα παραταθούν ή όχι.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως θα υπάρξουν από την ερχόμενη Δευτέρα σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στη Μύκονο όσο και στις υπολοιπες περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Παπαευαγγέλου: Μετάλλαξη «Δέλτα»: 44 φορές πιο μεταδοτική – Επείγει ο εμβολιασμός των άνω των 40 ετών

Υπάρχει μετατόπιση της διασποράς της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», για να συμπληρώσει ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας».

Η καθηγήτρια έκανε έκκληση: «Επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών». Πρόσθεσε δε ότι το 99% των πολιτών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν αφορούσε σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, για να συμπληρώσει ότι «η Μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την “Α”».

Νωρίτερα είχε επισήμανε την ύφεση στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι «βρίσκεται στο 12% αυτή την εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη είχαμε διπλασιασμό». Είπε ότι ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων καταγράφεται στα 2.568 περιστατικά, σημειώνοντας ότι η νυχτερινή διασκέδαση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης στον ιό όσον αφορά στους νεότερους ηλικιακά πολίτες που νόσησαν.

Διπλό testing στους ανεμβολίαστους στον τουρισμό και την εστίαση

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε την επέκταση του μέτρου του διπλού testing για τους εργαζόμενους στον τουρισμό σε όλη την επικράτεια:

  • Μια φορά με τη μέθοδο του self test
  • Μια φορά με αυτή του rapid.