ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ γραμμή εμβολιασμού, με 1.000.000 εμβόλια για το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ενεργοποιεί η κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα νέο «τείχος ανοσίας» στις ηλικίες 60-65, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ευάλωτες ομάδες ή ομάδες ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Η θωράκιση αυτής της κρίσιμης ηλικιακής ομάδας μπορεί να αποτρέψει τη νόσηση, αλλά και την αποφυγή θανάτων. Για τη «δεύτερη γραμμή εμβολιασμού» θα αξιοποιηθούν τα εμβόλια της AstraZeneca (400.000 τον Φεβρουάριο, αρχής γενομένης από τις 12/2, και 540.000 εμβόλια τον Μάρτιο).

      Η αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού σχεδιασμού έχει τετραπλό στόχο:

  1. Να μην υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στις ΜΕΘ.
  2. 2. Το τρίτο κύμα της πανδημίας, για να μην είναι πολύ έντονο, να «σπρωχτεί» προς τα πίσω, προς την άνοιξη, όταν και οι θερμοκρασίες θα βοηθούν την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας
  3. Να είναι ακόμα πιο έτοιμο το ΕΣΥ. Π.χ. με τις νέες μονάδες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο), από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και με τα 4 ελικόπτερα για αεροδιακομιδές από το ΕΚΑΒ.
  4. Να έχουν τεθεί στη διάθεση της μάχης κατά της πανδημίας και τα υπόλοιπα εμβόλια, κυρίως των Johnson & Johnson, Novavax και Valneva. Κάτι που αναμένεται να ενισχύσει καθοριστικά τον εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα.

Πολλαπλά οφέλη

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του νέου κύματος, όπως εκτιμά το Μ. Μαξίμου, μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση και στον τουρισμό το καλοκαίρι, τονώνοντας αποφασιστικά και την ελληνική οικονομία. Η «ασφαλής Ελλάδα» μπορεί να αποτελέσει τον προορισμό για πολλούς εμβολιασμένους τουρίστες. Με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτός ο στόχος το 2021 να φτάσει τουλάχιστον στο 50% του τουριστικού τζίρου του 2019, που ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών. Προς τούτο, εκτιμάται ότι βοηθούν δυο συγκεκριμένα «εργαλεία»:

  1. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές και το οποίο μπορεί να απλοποιήσει πολύ τις μετακινήσεις.
  2. 2. Οι διμερείς συμφωνίες της χώρας με άλλες χώρες, οι οποίες είναι σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό. Ο πρωθυπουργός από αύριο θα επισκεφθεί την Κύπρο και το Ισραήλ. Με το Ισραήλ εκτός από την πολύ σημαντική αμυντική συνεργασία που αναμένεται να προωθηθεί (δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης, κατασκευή και προμήθεια Drones, εκσυγχρονισμός των C-130 και συνεργασία στην ΕΛΒΟ), αναμένεται να υπογραφεί και τουριστική συμφωνία: Να ισχύει διμερώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι Ισραηλινοί έρχονται στην Ελλάδα και οι Ελληνες πάνε στο Ισραήλ. Αυτή η συμφωνία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το Ισραήλ είναι από τις χώρες που είναι πολύ μπροστά στους εμβολιασμούς, αλλά είναι και μια χώρα που αρχίζει νωρίς τις διακοπές της. Από το δικό του Πάσχα. Αντίστοιχη διμερής συμφωνία είναι πολύ πιθανόν να υπογραφεί και με τη Μ. Βρετανία, η οποία επίσης είναι πολύ ψηλά στους εμβολιασμούς και ταυτοχρόνως είναι από τις χώρες που συμβάλλουν σε σημαντικό ποσοστό στο σύνολο των τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα.

Στρεβλά μηνύματα

Προβληματισμός υπάρχει στο Μ. Μαξίμου για την «πολυλογία» ορισμένων λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή των ειδικών. Οι συχνές τηλεοπτικές παρουσίες ορισμένων επιστημόνων -και μάλιστα με αντιδιαμετρικές απόψεις για κρίσιμα θέματα, όπως π.χ. το κλείσιμο των σχολείων ή το γενικό lockdown- αφενός δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και αφετέρου προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε και στον «πρωινό καφέ», αλλά και στην ειδική σύσκεψη της Τρίτης της Επιτροπής Covid. Εκεί εκφράστηκε η άποψη ότι τα όσα λένε δημοσίως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι, χωρίς να έχουν συζητηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή, «λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Προεξοφλώντας ή και «δεσμεύοντας» την κυβέρνηση στις αποφάσεις που λαμβάνει κάθε Παρασκευή. Δυο συμπεράσματα φαίνεται ότι βγήκαν και τέθηκαν υπόψη των επιστημόνων:

  1. Πρώτα πρέπει να εκφράζονται οι απόψεις στην Επιτροπή και μετά να επικοινωνούνται μέσω των ΜΜΕ.
  2. Οπως χαρακτηριστικά ελέχθη, είναι καλύτερο να μιλούν «λιγότεροι, λιγότερο»…