Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κατηγορείται για κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος και παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου αποφάσισε η δίκη να συνεχιστεί τη Δευτέρα οπότε και αναμένεται να αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, να απολογηθεί ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος και απαγγελθεί η εισαγγελική πρόταση.

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις όλων των μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας. Εντός και εκτός της αίθουσας είχε συγκεντρωθεί ομάδα υποστηρικτών των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι οποίοι κατέφθασαν στο Αίγιο με λεωφορεία!

Στο δικαστικό μέγαρο Αιγίου προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας βρέθηκε και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ για να στηρίξουν τον κ. Αμβρόσιο στο δικαστήριο έδωσαν το παρόν οι Μητροπολίτες Πειραιά, Ηλείας και Γόρτυνος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κατηγορείται για κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος και παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Αφορμή ήταν τα ομοφοβικά σχόλια που είχε περιλάβει σε κείμενό του, με το οποίο φαινόταν να προτρέπει τους αναγνώστες του να απομονώσουν («φτύστε τους») τους ομοφυλόφιλους και τους υποστηρικτές τους.

Ο τίτλος του κειμένου του, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ήταν: «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ». Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και σε εισαγγελείς οι οποίοι άσκησαν έφεση.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, σε ερώτηση της έδρας αν το κείμενο του μητροπολίτη αφορά μόνο τους πολιτικούς, ειπώθηκε ότι αφορά κυρίως τους ομοφυλόφιλους ή ότι αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους πολιτικούς, τους οποίους άλλωστε αποκαλεί μικρή μειοψηφία μέσα στη Βουλή και άρα δεν συμπίπτουν με αυτούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Ανέφεραν επίσης, ότι τόσο οι ίδιοι όσο και άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική κακοποίηση παρόμοια με αυτή στην οποία προτρέπει ο μητροπολίτης.

Ερωτήσεις όπως «κουνιέστε στον δρόμο;» ή «αυτό που απορρέει από την ιδιότητα της ομοφυλοφιλίας είναι προσβολή;» ή «πώς πολλαπλασιάζονται οι ομοφυλόφιλοι αφού δεν γεννάνε;», ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Στα σχόλια αυτά, αντέδρασε έντονα η Πολιτική Αγωγή ζητώντας από το δικαστήριο να προστατεύσει την τιμή των μαρτύρων, όπως αρμόζει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Αναφερόμενος στη φράση «αν είχα όπλο θα το χρησιμοποιούσα» που είχε διατυπώσει ο Αμβρόσιος κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, μάρτυρας Πολιτικής Αγωγής είπε ότι η απειλή αφορούσε σαφώς τους ομοφυλόφιλους, με την υπεράσπιση να ρωτάει: «Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι στην Αμερική ή στην Ελβετία, όπου επιτρέπεται η οπλοχρησία, σκοτώνουν τους ομοφυλόφιλους;».