Ως ένα νέο διατηρητέο μοντέλο εργασίας αναδύεται η τηλεργασία για το 51% των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα της Randstad, ενώ οι προκλήσεις εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης επαναπροσδιόρισαν τη σημασία της επένδυσης τόσο στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων όσο και στα εργαλεία για τη διασφάλιση της παραγωγικότητας των ταλέντων τους.
Αναλυτικά, ένα συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει το 77% πιστεύει ότι η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αποτελεί την κύρια πρόκληση με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι εταιρίες, γεγονός που οφείλεται στην κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία. Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν, με ποσοστά 49% και 43% αντίστοιχα, η διατήρηση της λειτουργίας και οργάνωσης της εταιρίας και η διαχείριση του καθεστώτος τηλεργασίας. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κατάφεραν να επιστρέψουν ολοκληρωτικά στις δραστηριότητές τους και μάλιστα χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημία από την πανδημία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόρισμα της έρευνας αναφορικά με τις παροχές των εταιριών, οι οποίες φαίνεται να επενδύουν περαιτέρω σε παροχές ιατρικής ασφάλισης, σίτισης καθώς και σε προγράμματα υγείας και ευεξίας, που σημειώνουν αυξητική τάση, έναντι του ανταγωνιστικού μισθού.

Παράλληλα, το ευέλικτο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτιμώντας ότι το 47% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι είναι πρόθυμο να διατηρήσει την τηλεργασία μετά την πανδημία για τουλάχιστον μερικές ημέρες της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, μειωμένη κατά 41% καταγράφεται η πρόθεση προσλήψεων για το 2021, με το 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα να συμφωνεί στον προγραμματισμό πρόσληψης νέου προσωπικού για το τρέχον έτος.