O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην έναρξη της συζήτησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν τον εξής διάλογο:

Κυρ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας συναντώ, έστω και διαδικτυακά. Είναι σημαντικό, νομίζω, να δώσουμε εμείς το παράδειγμα, ότι σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες οι όποιες συναντήσεις ή συζητήσεις μπορούν να γίνουν μέσω του διαδικτύου. Αυτό να είναι κάτι το οποίο να το επιδιώκουμε, καθώς επιθυμούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα, όσο περισσότερο γίνεται. Οπότε, εύχομαι σ’ ένα μήνα από τώρα, στην επόμενη τακτική μας συνάντηση, του Δεκεμβρίου, τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα για να μπορέσω να έρθω να σας επισκεφθώ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ήθελα να σας ενημερώσω, εν τάχει, καταρχάς, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την υπογραφή της Διακήρυξης για τη σύναψη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης με τη χώρα αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ.

Δημιουργείται, πιστεύω, ένα πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που έχει μια διάσταση αφενός οικονομική, αφετέρου αμυντική, στην οποία και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Νομίζω, ότι ήταν στο σύνολό του ένα επιτυχημένο ταξίδι και μία απόδειξη ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, τον τελευταίο χρόνο, έχει καταφέρει και έχει χτίσει νέες συμμαχίες χωρών που βλέπουν τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία που την αντιλαμβανόμαστε και εμείς.

Ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού που είναι και το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι ακόμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δέχεται μία σημαντική, μια αυξημένη πίεση στην οποία όμως έχει καταφέρει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί. Και θα ήθελα και πάλι να επαναλάβω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα νοσοκομεία μας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους θαλάμους COVID-19, συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, η οποία μας χτυπάει -όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα- αλλά όλο τον κόσμο, με μία πρωτοφανή ένταση. Και παρά τις συνθήκες πολύ αυξημένης πίεσης έχουν καταφέρει και τα έχουν βγάλει πέρα.

Ξέρω, επίσης, ότι -και είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνεστε και εσείς από τις επαφές σας- η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες είναι κουρασμένοι, είναι αγχωμένοι, είναι στεναχωρημένοι, είναι ανήσυχοι, είναι προβληματισμένοι. Και θεωρώ αυτά τα συναισθήματα απολύτως κατανοητά. Και γι΄ αυτό, νομίζω, ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για τα ζητήματα αυτά να μιλάμε πάντα με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη διαφάνεια.

Δύο είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή της Κυβέρνησης: Η πρώτη, προφανώς, είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα- αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως «στο κόκκινο», όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να στεκόμαστε πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνουμε πράξη την προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης για κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Ήδη σήμερα τα συναρμόδια Υπουργεία εξήγγειλαν ότι για τους συμπολίτες μας οι οποίοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας- θα υπάρξει διπλασιασμός του ποσού για τα Χριστούγεννα. Είναι μία κίνηση στήριξης αυτών των συμπολιτών μας οι οποίοι σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο και αναζητούν έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Από εκεί και πέρα -και να κλείσω με αυτό την εισαγωγική μου τοποθέτηση- το μεγάλο, το πιο σημαντικό αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και όχι σε χαλάρωση, είναι τα νέα που έχουμε από το μέτωπο του εμβολίου τα οποία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία θα είναι, καθώς φαίνεται, πολύ αποτελεσματικά και προφανώς απολύτως ασφαλή για να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις. Η χώρα μας έχει ήδη προμηθευτεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ποσότητες που της αναλογούν και ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε, ως όφειλε, τον προγραμματισμό της ελληνικής πολιτείας για τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού που εκτιμώ ότι θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επειδή αυτή είναι μία περίπλοκη άσκηση για το Ελληνικό κράτος, να είναι απολύτως προετοιμασμένο έτσι ώστε από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, ο εμβολιασμός να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Και επειδή για τα πιο πολλά εμβόλια θα χρειαστούν δύο δόσεις, καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι σχετικά περίπλοκη άσκηση, αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε να τη φέρουμε εις πέρας. Και νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντικό -και για λόγους σημειολογίας- η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, εμείς, οι οικογένειές μας δημόσια, για να καταδείξουμε και στην Ελληνική κοινωνία το προφανές: ότι το εμβόλιο είναι εδώ για να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε, είναι εδώ για να προστατεύσει τους αγαπημένους μας από το να αρρωστήσουν και είναι το μόνο εργαλείο το οποίο αποδεδειγμένα πια μπορεί να μας επιτρέψει να ξαναγυρίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Άρα, οφείλουμε όλοι μας να χτίσουμε ένα τείχος λογικής και αλληλεγγύης απέναντι στους λίγους, γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα και ενδεχομένως να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση σε αυτά τα οποία μας υποδεικνύει η επιστήμη. Όμως, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βλέπουμε πια την κορυφή του βουνού, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε και καραδοκούν αρκετές χαράδρες μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού, αλλά τουλάχιστον έχουμε οπτική επαφή με το τέλος αυτής της περιπέτειας. Και στο χέρι μας είναι να φτάσουμε μέχρι την κορυφή του βουνού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικές απώλειες.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ακόμη και στα θέματα της μετακίνησης, είναι ευχάριστο που μπορούν και γίνονται κάποιες κινήσεις.  Το ταξίδι σας το χθεσινό ήταν σημαντικό, με την έννοια ότι οι διμερείς σχέσεις της χώρας και οι πολυμερείς συνεργασίες, ειδικά στα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την οικονομία, για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Από κει και πέρα συμφωνώ απολύτως μαζί σας που εστιάζετε στην κρίση της πανδημίας γιατί δυστυχώς, το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα, όπως φαίνεται είναι αρκετά βαρύ. Κι αυτό φάνηκε πανευρωπαϊκά, καθώς όλοι έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Η σκέψη όλων μας τούτη τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δυστυχώς ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είναι πολύ επικίνδυνος, δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αμέλεια, οποιαδήποτε χαλάρωση ή εφησυχασμό. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες ακόμη, μακάρι να μην είναι πάρα πολλές. Η αγωνία, η κούραση των συμπολιτών μας, όλων ημών, είναι σημαντική ήδη από την πρώτη περίοδο, πόσο μάλλον τώρα. Τα μέτρα μας δυσκολεύουν όλους και βαραίνουν τον πληθυσμό, πρέπει όμως να αντέξουμε, να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί, να είμαστε αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε να ξανανταμώσουμε σε καλύτερες συνθήκες.

Όλοι οι συμπολίτες μας σηκώνουν βάρη, ο καθένας από τη σκοπιά του προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί στα καθήκοντα που του αναλογούν και να αντέξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Το βάρος, όμως, που σηκώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα και προφανώς στις μονάδες και τις περιοχές που έχουν αυτήν τη στιγμή την μεγαλύτερη επιβάρυνση, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει, πέρα από την αναγνώριση που τους οφείλουμε και νομίζω όλη η ελληνική κοινωνία τους την παρέχει, να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση. Φυσικά παρακολουθώ κι εγώ την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό.

Θα ήθελα, όμως, να σταθώ και στο θέμα της προσφοράς των εθελοντών την περίοδο αυτή. Γιατί το έζησα, το είδα και το παρακολούθησα με ενδιαφέρον στην πρώτη περίοδο και τώρα το βλέπω και πάλι. Από την πολύ απλή μορφή, που μπορεί ο καθένας στο σπίτι του, στην πολυκατοικία που μένει, στη γειτονιά του, μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών να προσφέρει λίγη υλική ή ψυχολογική υποστήριξη στους συνανθρώπους του, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Από τις κοινωνικές κουζίνες που υπάρχουν και πηγαίνουν εθελοντές συμπολίτες μας για να παρέχεται δωρεάν φαγητό στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Και βέβαια το πιο κρίσιμο είναι οι εθελοντές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πληροφορούμαι ότι και γιατροί έχουν ήδη μετακινηθεί από νοσοκομεία της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειας Ελλάδα, καθώς και οι νοσηλεύτριες που με πολλή συγκίνηση είδαμε χθες, όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από τα Γιάννενα και αλλού. Τους οφείλουμε μεγάλη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη γιατί ακριβώς είναι το παράδειγμα της Κοινωνίας των Πολιτών που είναι πάντα παρούσα, αλλά και των κρατικών λειτουργών που υπερβαίνουν εαυτούς -έστω και με κίνδυνο της ζωής τους, γιατί κακά τα ψέμματα, είδαμε και θανάτους γιατρών και νοσηλευτών. Είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας αυτή η διάθεση προσφοράς. Έχουμε βεβαίως και τα πολύ θετικά αποτελέσματα του εμβολίου στο οποίο αναφερθήκατε, που μας δίνουν και δύναμη  να αντέξουμε αυτήν την περίοδο. Να ακολουθούμε, όμως, πολύ πειθαρχημένα, όπως το έχει ξανακάνει στη μεγάλη του πλειοψηφία ο ελληνικός λαός, τις υποδείξεις των ειδικών. Εδώ νομίζω ότι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ρόλο σημαντικό να παίξουν, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση από όλους, να εστιάζουν στα κρίσιμα και στην κοινή προσπάθεια όλων. Θα ήθελα να συμμεριστώ κι εγώ την αισιοδοξία σας ότι εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί –και το πρώτο βάρος φυσικά πέφτει στην υπεύθυνη Πολιτεία, στην κυβέρνηση και σε όλους όσους μπορούμε κάτι να κάνουμε- δεν θα αργήσουν οι πιο φωτεινές ημέρες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Και το μήνυμα των Χριστουγέννων, φέτος, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Και θα ξανασταθώ σε αυτό το οποίο σας είπα: χρέος μας είναι όταν με το καλό οι ειδικοί μας υποδείξουν ότι μπορούμε σταδιακά να ανοίγουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή, να το κάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Διότι, είναι δεδομένο ότι γνωρίζουμε πια ότι κάθε εφησυχασμός τιμωρείται και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό μάθημα, είναι παγκόσμιο μάθημα. Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά ύπουλος και ειδικά τον χειμώνα που περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα, είναι από τη φύση του και πιο μεταδοτικός.

Άρα, να γνωρίζουμε ότι θα πάρουμε ως Πολιτεία τις αποφάσεις μας με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και τονίζω, ότι ο πιο βασικός δείκτης τον οποίο θέλουμε να κοιτάμε είναι η μείωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από κει και πέρα, στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε και τα Χριστούγεννα να βρεθούμε πάντα με πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς αυτή τη φορά τουλάχιστον με τους ανθρώπους που αγαπάμε, για να γιορτάσουμε τη σημαντική αυτή γιορτή με το αίσθημα αλληλεγγύης στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε. Κι εγώ θέλω να σταθώ στη σημαντικότατη προσφορά πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι υπερβάλλουν τους εαυτούς τους σε αυτήν τη συγκυρία, αγνοούν τον κίνδυνο και κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης, το οποίο πάντα δοκιμάζεται σε στιγμές κρίσης και πάντα υπονομεύεται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα στη χώρα μας, είναι πολύ σημαντικό να το διαφυλάξουμε. Είναι ένα κεκτημένο το οποίο έχουμε κερδίσει και είναι μία κατάκτηση -όχι μόνο- της χώρας και του Κράτους, είναι κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών πρωτίστως και αυτό είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το αναδείξατε.