Με τον ιδανικότερο τρόπο έκλεισε τη σεζόν στην Αγγλία η Μάντσεστερ Σίτι. Μετά τον τίτλο στην Premier League και το League Cup, το συγκρότημα του Πεπ Γκουαρντιόλα, κατέκτησε και το Κύπελλο, με το εμφατικό 6-0 επί της Γουότφορντ στον 138ο τελικό που διεξήχθη στο «Γουέμπλεϊ». Οι «σίτιζενς» έγιναν η πρώτη αγγλική ομάδα που καταφέρνει να πανηγυρίσει το «τρεμπλ» στις εγχώριες διοργανώσεις!

Ο τίτλος «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» που είχε δοθεί από τη στιγμή που έγινε γνωστό το ζευγάρι του τελικού επιβεβαιώθηκε πλήρως εντός του αγωνιστικού χώρου, με τους «πολίτες» να «καθαρίζουν» από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, όταν πέτυχαν τα δύο τέρματα με τους Νταβίντ Σίλβα (26΄) και Στέρλινγκ (38΄).

Στο δεύτερο ημίχρονο οι πρωταθλητές Αγγλίας έπαιξαν ακόμη πιο απελευθερωμένα και πέτυχαν άλλα τέσσερα τέρματα, με τον Ντε Μπράιν στο 61΄, τον Γκαμπριέλ Ζεσούς στο 68΄, ενώ ο Στέρλινγκ «υπέγραψε» με χατ τρικ την εκπληκτική του εμφάνιση (81΄, 87΄) στον τελικό.

Η ισπανική μονομαχία στους πάγκους (Γκουαρντιόλα vs Γκράθια) ανέδειξε νικητή τον πρώτο. Μάλιστα, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έγινε ο τρίτος Ισπανός προπονητής που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, μετά τους Ράφα Μπενίτεθ (2006, Λίβερπουλ) και Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (2013, Γουίγκαν).

Η Γουότφορντ, που είχε στην ενδεκάδα της τον Χοσέ Χολέμπας, στη δεύτερη μόλις συμμετοχή της σε τελικό Κυπέλλου, απέτυχε να πανηγυρίσει τον πρώτο της τίτλο στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό του Νησιού. Μετά την εξέλιξη του τελικού και την κατάκτηση του τροπαίου από τη Σίτι, την θέση στο Europa League της νέας περιόδου θα πάρει η Γουλβς.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

– Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε μόλις η τέταρτη ομάδα που κατέκτησε και τις δύο μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις κυπέλλου στην ίδια αγωνιστική περίοδο, ύστερα από την Άρσεναλ (τη σεζόν 1992-93), τη Λίβερπουλ (2000-01) και την Τσέλσι (2006-07).

– Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η ένατη διαφορετική ομάδα που φτάνει στον τελικό και των δύο μεγάλων διοργανώσεων κυπέλλου της Αγγλίας μέσα στην ίδια σεζόν, μετά τις Άρσεναλ, Τσέλσι, Έβερτον, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίντλεσμπρο, Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Τότεναμ.

– Αυτή θα είναι η 11η παρουσία της Μάντσεστερ Σίτι σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας και η πρώτη της μετά το 2013, όταν ηττήθηκε 1-0 από τη Γουίγκαν. Οι «σίτιζενς» έχουν κατακτήσει έξι φορές το τρόπαιο στη διοργάνωση (1904, 1934, 1956, 1969, 2011 και 2019).

-Η μοναδική προηγούμενη παρουσία της Γουότφορντ σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας καταγράφηκε το 1984 υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γκράχαμ Τέιλορ, όταν ηττήθηκε 2-0 από την Έβερτον στο Γουέμπλεϊ.

– Η αναμονή 35 ετών της Γουότφορντ για μια δεύτερη παρουσία σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας είναι η μεγαλύτερη από το 1967, όταν η Τσέλσι έδωσε το «παρών» στον δεύτερο τελικό της Ιστορίας της, 52 χρόνια μετά την «παρθενική» συμμετοχή της σε τελικό το 1915.

– Καμία ομάδα, η οποία τερμάτισε στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας στη μεγάλη κατηγορία, δεν έχει νικήσει σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας την ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη. Η προηγούμενη «χαμηλότερη» ομάδα που τα κατάφερε ήταν το 1957, όταν η δέκατη Άστον Βίλα νίκησε την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

– Η Μάντσεστερ Σίτι έχει αποκλείσει τη Γουότφορντ από το Κύπελλο Αγγλίας σε κάθε μια από τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις τους (σ.σ. οι «πολίτες» νίκησαν 3-1 τη σεζόν 1996-97, 3-0 την περίοδο 2012-13 και 4-2 τη σεζόν 2013-14). Η μοναδική φορά που η Γουότφορντ απέκλεισε τη Σίτι ήταν τη σεζόν 1985-86 στον τέταρτο γύρο.

– Η Μάντσεστερ Σίτι έχει πετύχει 22 γκολ στο φετινό κύπελλο Αγγλίας, τα περισσότερα σε μια σεζόν της διοργάνωσης μετά την Τσέλσι την περίοδο 2011-12 (20 τέρματα).

– Η Γουότφορντ έχει ηττηθεί στα τελευταία 11 παιχνίδια της εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας δεχθεί 34 γκολ. Οι «χόρνετς» έχουν μείνει χωρίς νίκη σε 15 ματς εναντίον των «πολιτών» (2 ισοπαλίες και 13 ήττες), μετά τη νίκη τους 1-0 τον Μάρτιο του 1989 στη Β΄ κατηγορία.

– Ο Ζεράρ Ντεουλοφέου είναι ο πρώτος σκόρερ της Γουότφορντ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος (12 τέρματα). Εννέα από τα 12 φετινά γκολ του έχουν έρθει στα τελευταία 13 παιχνίδια του, ενώ ο Ισπανός σημείωσε το νικητήριο γκολ της Γουότφορντ στον ημιτελικό με τη Γουλβς.

– Ο Σέρχιο Αγουέρο έχει συμμετοχή σε 12 γκολ της Μάντσεστερ Σίτι σε μόλις επτά συμμετοχές εναντίον της Γουότφορντ σε όλες τις διοργανώσεις (10 γκολ και 2 ασίστ), συμπεριλαμβανομένων δύο χατ-τρικ, ένα εκ των οποίων σημειώθηκε στη νίκη 4-2 για το Κύπελλο Αγγλίας τον Ιανουάριο του 2014.

– Ο Αγουέρο έχει πετύχει την τρέχουσα σεζόν 32 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι. Μόνο την περίοδο 2016-17 είχε σημειώσει περισσότερα γκολ σε μια χρονιά με τους «πολίτες» (33 τέρματα).

– Από την έναρξη της σεζόν 2011-12 ο Αγουέρο έχει πετύχει 18 γκολ στο Κύπελλο Αγγλίας, τρία περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη. Ο Αργεντινός στράικερ έχει σκοράρει σε κάθε γύρο της διοργάνωσης στον οποίο έχει αγωνιστεί, εξαιρουμένου του τελικού, καθώς δεν κατάφερε να πετύχει γκολ στην καταληκτική αναμέτρηση του 2013 κόντρα στη Γουίγκαν.

– Αυτός θα είναι ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε προπονητές με την ίδια εθνικότητα από το 2008 (Ντέιβ Τζόουνς και Χάρι Ρέντναπ). Μάλιστα, αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει οι δύο προπονητές του τελικού να είναι συμπατριώτες και να μην είναι Βρετανοί, ενώ η πρώτη ήταν το 2001, ανάμεσα στους Γάλλους Αρσέν Βενγκέρ και Ζεράρ Ουγέ.

– Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έγινε ο τρίτος Ισπανός προπονητής που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, μετά τους Ράφα Μπενίτεθ (2006, Λίβερπουλ) και Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (2013, Γουίγκαν).

– Σε ολόκληρη την προπονητική καριέρα του, ο Πεπ Γκουαρντιόλα μετρά 7 νίκες σε 7 αγώνες εναντίον της Γουότφορντ. Ο Καταλανός διατηρεί αυτό το 100% κόντρα σε άλλες τέσσερις ομάδες, καθώς μετράει «8 στα 8» με τη Μάλαγα και «7 στα 7» με Ανόβερο, Βέρντερ Βρέμης και Γουέστ Χαμ.

– Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έγινε μόλις ο 8ος προπονητής που κατέκτησε το τρόπαιο στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, το Κύπελλο και το League Cup, μετά τους Μπιλ Νίκολσον, Ντον Ρέβι, Τζο Μέρσερ, Κένι Νταλγκλίς, Τζορτζ Γκράχαμ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Μέρσερ έφτασε στο συγκεκριμένο επίτευγμα με τη Μάντσεστερ Σίτι.