Οι νεότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ καθιστούν «προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης ‘συμφωνίας των Πρεσπών’», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Η τοποθέτηση Καμμένου ήλθε λίγες ώρες αφότου ο κ. Ζάεφ είπε πως οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι Μακεδόνες και η γλώσσα τους είναι η μακεδονική. Προσέθεσε πως η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την ταυτότητα και την γλώσσα του σκοπιανού λαού.

Ο κ. Καμμένος ούτως ή άλλως είναι αντίθετος στην συμφωνία των Πρεσπών και έχει προειδοποιήσει πως θα την καταψηφίσει όταν έλθει προς κύρωση στην Βουλή, εγείροντας σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε λόγο για «αλυτρωτισμό και προκλητική συμπεριφορά» εκ μέρους της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας πως αυτό αποδεικνύει στην διεθνή κοινή γνώμη ότι η γειτονική χώρα δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι δηλώσεις Ζάεφ «δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι [στην ΠΓΔΜ] εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο», προσέθεσε ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στις πρώτες διεκδικήσεις για «μακεδονικό έθνος» που χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχόλιο Τζανακόπουλου

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στελεχών των ΑΝΕΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στον ραδιοσταθμό 24/7 ότι κρατάει ως δεδομένο την πολιτική δήλωση του Πάνου Καμμένου ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού, ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξουν με την ΝΔ για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Ζάεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μία πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλει ως προς τις ερμηνείες. Προσέθεσε ότι θα γίνουν «όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών», και συνεπώς δεν βλέπει λόγο να μην κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή.

Ερωτηθείς για τις αμφίσημες τοποθετήσεις στελεχών του Ποταμιού όσον αφορά την παροχή στήριξης στις Πρέσπες, ο κ. Τζανακόπουλος ότι το Ποτάμι δεν πρέπει να λειτουργήσει κοντόφθαλμα.

Η συμφωνία των Πρεσπών δίδει «Μακεδονική ιθαγένεια» στους πολίτες της ΠΓΔΜ, όμως στα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα αυτό θα συνοδεύεται από την αναφορά «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι Πρέσπες εκχωρούν στην ΠΓΔΜ το δικαίωμα να αποκαλεί την γλώσσα της μακεδονική, όμως τα Σκόπια αναγνωρίζουν ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.