«Η επιμονή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική και να τηρεί τα χαμηλά επιτόκια εξαντλεί την εμπιστοσύνη». Αυτό δήλωσαν οικονομολόγοι στους New York Times, καθώς η οικονομική κρίση και η απελπισία των Τούρκων πολιτών μέρα με την μέρα παρατείνεται.

Η τελευταία κατάρρευση της τουρκικής λίρας ήρθε μετά την ομιλία του Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, στην οποία περιέγραφε την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά , ως τρόπο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε εκ νέου την αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων, σε σχόλια που έκανε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεφε από μια επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, οι αναταραχές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας εντείνονται. Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν. Η αστυνομία συνέλαβε 70 άτομα σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Τετάρτη, τα οποία συμμετείχαν στις σχετικές κινητοποιήσεις.

Η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων εξέδωσε μια δήλωση την Τετάρτη,  διαμαρτυρόμενη: «Αρκετά. Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα. Η ανεργία, το υψηλό κόστος ζωής, οι αυξήσεις τιμών και οι λογαριασμοί μας που τρέχουν μάς έχουν τσακίσει».

Τουρκία Ερντογάν

«Η αγοραστική μας δύναμη έπεσε – τα χρήματά μας δεν έχουν πια αξία», είπε στους New York Times μια 80χρονη συνταξιούχος τραπεζική υπάλληλος από την Κων/πολη. Η γυναίκα εξήγησε πως μπορεί πλέον να πραγματοποιεί τα καθημερινά της ψώνια μόνον με πιστωτικές κάρτες.

«Δεν πούλησα τίποτα από το πρωί», δήλωσε ο Asuman Akkus, ο 29χρονος ιδιοκτήτης ενός καταστήματος ρούχων στην Κωνσταντινούπολη. «Το μαγαζί είναι έρημο εδώ και μια εβδομάδα και αυτό συμβαίνει 100 τοις εκατό λόγω του δολαρίου».

Ελλείψεις εμφανίζονται σε πάρα πολλά καταστήματα- ακόμη και στα αρτοποιεία. Ένα καρβέλι ψωμί εξακολουθεί να πωλείται στις 2,5 λίρες, αλλά τα αρτοποιεία διαμαρτύρονται ότι το κόστος τους είναι πιο κοντά στις 4 λίρες το καρβέλι. Προβλήματα υπάρχουν και με τις εισαγωγές φαρμάκων, αλλά και ιατρικού εξοπλισμού.

Εκτός των ειδών ανάγκης και καθημερινής κατανάλωσης, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες με την πληρωμή των ενοικίων τους. Ο 60χρονος Dogan Gul δήλωσε: ««Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Το ενοίκιο έχει αυξηθεί από 1.500 λίρες σε σχεδόν 2.500 λίρες από πέρυσι. Δεν ξέρω πού πάει όλο αυτό». Ο άνδρας προσέθεσε ότι δεν μπορεί πια να αντέξει το κόστος της μεταφοράς για να επισκεφθεί τους συγγενείς του.

λίρα Ερντογάν

«Για το μέλλον των παιδιών μου, τι να πω;» σχολίασε. «Ο καθένας τους προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα γεύμα, μία φορά την ημέρα. Δεν μπορούν καν να σκεφτούν την επόμενη μέρα. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Τουρκία».

Ορισμένοι πιστοί υποστηρικτές του Ερντογάν, όταν ρωτήθηκαν, επέμειναν ότι όλα είναι καλά, αλλά ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Abdulkadir Selvi, της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, δήλωσε ότι διαφωνεί με την οικονομική πολιτική του Ερντογάν. Ο δημοσιογράφος θυμήθηκε ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης οικονομικής κρίσης το 2001, όταν ένας καταστηματάρχης πέταξε το ταμείο του στον πρωθυπουργό , προκαλώντας εξέγερση σε όλη τη χώρα.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα», επεσήμανε. «Πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί, αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι η ευρεία οικονομική αναταραχή έχει ευρείες πολιτικές συνέπειες».

Για τον Yaman Ayhan, ο οποίος πουλάει ρούχα στο διαδίκτυο, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. «Οι ηγέτες πρέπει να αλλάξουν», είπε. «Απλά και μόνο μια απόφαση για πρόωρες εκλογές θα έκανε τη λίρα να αποκτήσει κάποια αξία».

ΠΗΓΗ: New York Times