Σε μια φαντασμαγορική τελετή παρουσία περίπου 30.000 φιλάθλων, η ΑΕΚ εγκαινίασε το νέο της γήπεδο, “OPAP Arena Αγιά Σοφιά”.

Πλήθος εκπροσώπων από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας έδωσαν το “παρών”, ενώ οι περισσότεροι από τους προέδρους των συλλόγων της Super League ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΕΚ και παρέστησαν είτε οι ίδιοι είτε δι αντιπροσώπων.

Ο κόσμος άρχισε να μπαίνει στο γήπεδο ακριβώς στις 17:00 την προγραμματισμένη ώρα που άνοιξαν οι θύρες.

Στον αγωνιστικό χώρο οι δύο παρουσιαστές, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Αντωνίου

Πρώτος στο γήπεδο έφτασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ συνοδευόμενος από το δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρο.

Στις θέσεις των επισήμων ήταν σύσσωμη η πρώτη ομάδα και οι παίκτες καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στη τρίτη σειρά καθισμάτων. Από πάνω τους κάθισαν ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του. Στην πρώτη βρίσκονται οι legends της ΑΕΚ που παρέλασαν στο πλαίσιο του τελετουργικού.

Στο κέντρο του γηπέδου ο Σεβασμιώτατος Γαβριήλ, όπου τέλεσε τον αγιασμό του γηπέδου. Συγκινητική στιγμή: ο μητροπολίτης πηγαίνει στον Κώστα Νεστορίδη ο οποίος βρίσκεται σε καροτσάκι

Αφιέρωμα στον Κώστα Νεστορίδη ο οποίος εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο με καροτσάκι. Συνοδευόμενος από τα παιδιά του ο θρυλικός «Νέστορας» κρατούσε στα χέρια του ένα κασκόλ της ΑΕΚ. Συγκίνησε, συγκινήθηκε, δάκρυσε και γνώρισε την αποθέωση με το σύνθημα «Νεστορίδης οε, οε, οε» να δονεί την ατμόσφαιρα.

Στο γήπεδο βρέθηκε και η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια έγινε παρέλαση εκπροσώπων περίπου 40 προσφυγικών σωματείων που φέρουν και τα αντίστοιχα λάβαρα. Το πανόραμα του ελληνισμού της Ανατολίας και στη συνέχεια την είσοδο τους έκαναν 98 παιδιά των ακαδημιών, συμβολίζοντας τα 98 χρόνια ιστορίας του συλλόγου

Στις οθόνες μάλιστα προβλήηκε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

«Αγαπητοί φίλαθλοι της ΑΕΚ, αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση να απευθύνουμε χαιρετισμό στην ιστορική στιγμή των εγκαινίων. Ονομάζεται Αγία-Σοφία σε μια σαφή υπενθύμισε των δεσμών της ΑΕΚ με την πόλη των πόλεων. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ίδρυση του συλλόγου και τη μεταφύτευσή του στην Αθήνα, η ΑΕΚ αποκτά ένα νέο καλαίσθητο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα. Εναν εμβληματικό χώρο που είναι ριζωμένες σε άσβεστες μνήμες για τον προσφυγικό ελληνισμό. Τα εγκαίνια γίνονται ακριβώς 100 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και βρέθηκαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες.

Παρά τα οδυνηρά συμβάντα οι πρόσφυγες δεν χάθηκαν, έστω και μακριά από τη γη των προγόνων. Κατάφεραν να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ως ιερά παρακαταθήκη την πίστη τους, τον πολιτισμό και την ελπίδα τους. Συνέχισαν να γράφουν ιστορία στο βιβλίο της ζωής, χωρίς να ξεχάσουν το παρελθόν τους. Ο ιστορικός αυτός χώρος δεν θα στεγάσει μια ομάδα, αλλά μια ιδέα, από αυτές που ο χρόνος δεν μπορεί να παρακάμψει ή εξαλείψει. Επαναλαμβάνω όσα είχα αναφέρει στα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν και χαρίζουν αγάπη. Εύχομαι το στάδιο αυτό να γίνει πεδίο δόξας λαμπρό και να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αθήνα. Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για τον αθλητισμό».

Τέλος βγήκε ο Δημήτρης Μελισανίδης, ο οποίος επεσήμανε: “Θέλω να ευχαριστήσω το Θεό που δεν κουράστηκε να με ακούει τόσα χρόνια. Ό,τι του ζήτησα, το έκανε” είπε μεταξύ αλλων στην ομιλία του ο “Τίγρης” αναφερόμενος στην ανέγερση του γηπέδου και τις τεράστιες “… δυσκολίες που έμοιαζαν ανυπέρβλητες”.

Στη συνέχεια μαζί με τον Μητροπολίτη Γαβριήλ εκοψαν την κίτρινη κορδέλα, σηματοδοτώντας τα εγκαίνια της OPAP Arena.