Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα από τα καλύτερα προσχέδια για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντίθετα, τα προσχέδια πολλών κρατών- μελών χαρακτηρίζονται από ασάφεια σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Την επισήμανση αυτή έκανε χθες στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή, αναφερόμενη στη συζήτηση που έγινε προχθές στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup για την πορεία της προετοιμασίας εν όψει της έναρξης λειτουργίας και των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 750 δισ. ευρώ (390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Διαδικασία

Οπως είναι γνωστό, τα κράτη-μέλη οφείλουν να υποβάλλουν μέχρι τον Απρίλιο τα τελικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης προκειμένου να εγκριθούν αρχικά από την Κομισιόν και στη συνέχεια από το Συμβούλιο ΕCO-FIN.

Κάθε εθνικό σχέδιο θα αποφασίζεται ξεχωριστά, αφού πέρα από τα προγράμματα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτούνται, το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να προβλέπει την πραγματοποίηση και μια σειράς εξατομικευμένων μεταρρυθμίσεων, που προκύπτουν από τη διαδικασία του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Κάποια κράτη-μέλη δεν έχουν στείλει ακόμη προσχέδιο, ενώ τα περισσότερα κράτη-μέλη το έχουν κάνει και εξετάζονται από τις κοινοτικές υπηρεσίες. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο ώστε τα τελικά σχέδια να λάβουν υπόψη τις αιτιάσεις των Βρυξελλών και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έγκρισή τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τις χώρες που έχουν υποβάλει, λίγα χαρακτηρίζονται από καλά έως πολύ καλά, μεταξύ αυτών και το ελληνικό, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα, γιατί είναι σαφές σε σχέση με τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και τους στόχους που θα πρέπει να συνοδεύουν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό θεωρείται πολύ θετικό γιατί υποδηλώνει ότι το τελικό σχέδιο που θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα θα εγκριθεί μεταξύ των πρώτων και η χώρα μας θα επωφεληθεί άμεσα των χρηματοδοτήσεων.

«Κενά»

Ασαφή ήταν τα προσχέδια της Ιταλίας και της Ισπανίας, δηλαδή των δύο χωρών που θα επωφεληθούν και του μεγαλύτερου μέρους των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου. Η Ιταλία πρόκειται να λάβει περίπου 170 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια και η Ισπανία 140 δισ. ευρώ. Και τα δύο προσχέδια είναι ασαφή τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις όσο και τους ελέγχους ορθής εκτέλεσης και επίτευξης των στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει προς το παρόν ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για κάποια χώρα, καθώς προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία εντοπισμού των κενών, ώστε στα τελικά σχέδια που θα υποβληθούν να καλυφθούν και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Αυτή τη λογική άλλωστε είχε και η προτροπή της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη να υποβάλουν προσχέδια ανάκαμψης στις Βρυξέλλες.

Αισιοδοξία

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά αναγνώρισε μεν ότι ορισμένα προσχέδια που υποβλήθηκαν ήταν αρκετά ασαφή, ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένος από την προθυμία και τη συνεργασία των κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι σε «γενικές γραμμές πάμε καλά», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα τα προγράμματα θα εγκριθούν έγκαιρα.

Πάντως, μπορεί οι πολιτικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο να έχουν ληφθεί, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, ώστε να τεθεί σε ισχύ ο κοινοτικός κανονισμός του ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 και να υποβάλουν τα κράτη-μέλη τα τελικά προγράμματα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως είπε κ. Ντομπρόφσκις, ο κανονισμός θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στις 16 του ίδιου μήνα από το Συμβούλιο ΕCO-FIN. Από την επομένη της έγκρισης τα κράτη-μέλη θα μπορούν να υποβάλουν τα τελικά σχέδια ανάκαμψης στην Κομισιόν, η οποία θα κάνει εισήγηση στο Συμβούλιο και το τελευταίο θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία.

Προκαταβολές

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη θα λάβουν άμεσα ως προκαταβολή το 13% των χρηματοδοτήσεων που τους αναλογούν από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου, για την Ελλάδα πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 2,1 δισ. ευρώ.

Η νομική έγκριση του ΠΔΠ είναι προϋπόθεση γιατί η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως εγγύηση για να δανειστεί στις αγορές τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης στη χώρα μας αναλογούν 32 δισ. ευρώ, εκ τω οποίων 19,5 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12 δισ. ευρώ σε δάνεια

————————————————————-

ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ

750 δισ. ευρώ η… προίκα του Ταμείου

390 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις

360 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δάνεια

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ

32 δισ. ευρώ οι συνολικές χρηματοδοτήσεις

19,5 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις

12 δισ. ευρώ σε δάνεια

2,1 δισ. ευρώ θα είναι η προκαταβολή