Το δόγμα της πειθούς για την αντιμετώπιση συναθροίσεων με αρνητές του εμβολιασμού εν όψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, την ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις, την αντιμετώπιση πιθανής εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία με αποφασιστικό τρόπο όπως τον Μάρτιο του 2020, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό αστυνομικών υπηρεσιών για την εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού, μέτρα για τη μείωση των αυξανόμενων δεικτών τροχαίων ατυχημάτων και ο «αγώνας δρόμου» να πειστούν πολίτες και ένστολοι να εμβολιαστούν είναι μερικά από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στο Μέγαρο της Κατεχάκη.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει θέσει τις βασικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες θέλει να λειτουργήσει το αστυνομικό προσωπικό. Βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη των αστυνομικών και η ανάδειξη του έργου τους και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξει οι νέοι άνθρωποι να νιώσουν ότι οι αστυνομικοί είναι δικοί τους άνθρωποι και μπορούν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους. «Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί έργο τους είναι η προστασία τους και η ασφάλειά τους. Αυτή είναι η ατζέντα της παράταξης και η ατζέντα της κοινωνίας», ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις πρώτες συναντήσεις που είχε με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., όπως επισημαίνουν συνεργάτες του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργού, θα επιχειρηθούν ένα άνοιγμα στην κοινωνία και ευρεία συνεννόηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και όποιων προβλημάτων ανακύπτουν στη νέα και απρόβλεπτη καθημερινότητά τους.

«Το θέμα της ασφάλειας μπορεί να ενώσει τους Ελληνες», τονίζει ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνεργάτες του και παράλληλα προγραμματίζει επισκέψεις σε Αστυνομικά Τμήματα σ’ όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφώσει προσωπική άποψη και να επιληφθεί λύνοντας τυχόν δυσλειτουργίες. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής επισκέφθηκε το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, στη συνέχεια το Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου και ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με όλους τους περιφερειακούς διευθυντές των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας.

«Θέλω ν’ ακούσω τον απλό αστυνομικό και τον απλό πολίτη… Να αισθανθούν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι δίπλα τους και στηρίζει ολόπλευρα τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Τους ανθρώπους που εργάζονται νύχτα και μέρα για την προστασία όλων και την αντιμετώπιση κάθε απειλής ενάντια στη ζωή και την περιουσία τους. Με ενότητα, σχέδιο, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, δίνουμε τη μάχη για να νιώθουν και να είναι ασφαλείς οι Ελληνες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας!», σημείωσε από τις πρώτες στιγμές που βρέθηκε στο νέο του υπουργείο ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας και τη χρήση νέων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας προς τους πολίτες.

Αυτήν την εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με αντικείμενο την εργασία ψηφιοποίησης υπηρεσιών που θα μπορεί να παρέχει ηλεκτρονικά η Ελληνική Αστυνομία, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο των οικονομικών αδειών, προκειμένου να εξοικονομηθεί αστυνομικό προσωπικό.

Σημαντικό χρόνο στις συσκέψεις με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. κατέλαβε η πιθανότητα εργαλειοποίησης από την πλευρά της Τουρκίας του προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν, σε Εβρο και θαλάσσια σύνορα. Κάποιες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι αυτή η πιθανότητα μπορεί να γίνει ορατή έπειτα από 2-3 μήνες, κάτι όμως που βρίσκει την ΕΛ.ΑΣ. σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και τον Μάρτιο του 2020. Ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί πως η Ελληνική Αστυνομία με απόλυτο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση θα έχει και πάλι καθοριστική συμβολή στην ασφάλεια της χώρας, στην ασφάλεια των πολιτών, στην δημόσια Υγεία και την κοινωνική συνοχή.