Από αυστηρούς ελέγχους θα περνάνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για να διαπιστωθεί αν εξυπηρετούν σωστά τους πολίτες, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια του lockdown οι υπηρεσίες θα λειτουργούν με ραντεβού και με το αναγκαίο προσωπικό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, με δεδομένο ότι το Δημόσιο την περίοδο της καραντίνας εξυπηρετεί τους πολίτες μόνο με ραντεβού και ερωτηθείς για τις καταγγελίες ότι ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα και δεν εξυπηρετούν τον κόσμο, τόνισε μιλώντας στο Mega: «Απαιτούμε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να υλοποιούν το καθήκον τους. Και το καθήκον τους είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως οι περισσότεροι «εργάζονται σωστά. Και δεν πρέπει οι εξαιρέσεις να σηματοδοτούν τον κανόνα. Γι’ αυτό, οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για τις επείγουσες περιπτώσεις».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου «οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, με τηλεργασία, να το κάνουν στον μέγιστο βαθμό» και πρόσθεσε πως οι υπόλοιποι θα δουλέψουν με εναλλακτικά ωράρια (7:00-15:00, 8:00-16:00, 9:00-17:00).
Οσοι έχουν παιδιά που πηγαίνουν γυμνάσιο θα μπορούν είτε να εργαστούν με μειωμένο ωράριο είτε με εναλλακτικό, διαφορετικά θα κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

«Στόχος μας είναι να μην υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες ούτε και στα μέσα μεταφοράς. Την περίοδο του lockdown, για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες από το Δημόσιο, θα πρέπει να έχουν επικοινωνήσει και να κλείσουν ραντεβού. Δεν θα λειτουργήσουμε με τον κανονικό τρόπο. Θα εξυπηρετηθούν οι επείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από επικοινωνία. Το Δημόσιο την περίοδο του lockdown θα λειτουργήσει με το αναγκαίο προσωπικό», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ανακοίνωσε δε πως όλες οι επιχειρήσεις, μαγαζιά, εταιρίες και γραφεία, ανά τη χώρα, που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω lockdown, απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη για όσο διαρκέσει η καραντίνα.
Ακόμα, για να ισοσκελιστούν οι απώλειες των δήμων από τα δημοτικά τέλη που δεν θα εισπραχθούν, το υπουργείο επιχορήγησε, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, 60 εκατομμύρια έκτακτη στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, σε όλη τη χώρα.