Μνημοσύνη Καθηγητή

Μιχαήλ Αθ. Αναστασιάδη

Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, το βράδυ, σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Εστία Νέας Σμύρνης, στην αίθουσα τελετών του μεγάρου της, τιμήθηκε η μνήμη του Καθηγητή της τότε  έδρας της Ηλεκτρονικής Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Μιχαήλ Αθ. Αναστασιάδη, 40 χρόνια από την εκδημία του τον Οκτώβριο του 1978.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκ μέρους  του Προέδρου της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κ. Στράτου Θεοδοσίου, αστροφυσικού, μέλους του σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ και του Α΄ Αντιπροέδρου της ίδιας  Ένωσης  κ. Τάκη Φιλντίση, φυσικού και στελέχους Εκπαιδεύσεως. Οι δύο εκπρόσωποι της ΕΕΦ  εξήραν το σημαντικό ακαδημαϊκό έργο και την προσωπικότητα του αείμνηστου Καθηγητή και ανακοίνωσαν την απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για τη θέσπιση ετήσιου βραβείου αφιερωμένου στο όνομα του αλησμόνητου Καθηγητή σε ένα φοιτητή ή φοιτήτρια ή στην ομάδα φοιτητών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια πρωτότυπη εργασία για την εξέλιξη της Ηλεκτρονικής Φυσικής και των τηλεπικοινωνιών.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών: Μίλησαν κατά σειρά οι κ.κ.. Γεώργιος Φιλοκύπρου, Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ,  Εμμανουήλ Νικολαΐδης, φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος – Διεύθυνση προγραμματισμού ΟΤΕ,  Νικόλαος Βικέτος, εκπαιδευτικός, τέως Γ.Γ. της Ένωσης Σμυρναίων, και η κ. Τόνια Καφετζάκη, Φιλόλογος – ιστορικός, καθηγήτρια στην Πρότυπο «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης» στη Νέα Σμύρνη.

Έκαστος εκ των ομιλητών αναφέρθηκε στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Μιχαήλ Αθ. Αναστασιάδη στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιήθηκε ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος αλλά και ως Σμυρναίος Μικρασιάτης και απόφοιτος της Ιστορικής «Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης».

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο με φωτογραφικό υλικό, το οποίο κάλυψε περιόδους της ζωής και της ακαδημαϊκής πορείας του Καθηγητή Αναστασιάδη, από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η παρουσία τόσο των παλαιών του συνεργατών, όσο και Μικρασιατών ήταν ομολογουμένως συγκινητική και σημαντική, όπως άρμοζε στην εκδήλωση αυτή τίμησης της Μνήμης του.