Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες παρατείνονται τα αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού στα σχολεία μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικές οδηγίες για τον επαρκή αερισμό των διδακτικών αιθουσών, διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών και τεστ στους εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο επιστροφής στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Με τους ειδικούς να δίνουν από την προηγούμενη Πέμπτη το πράσινο φως για επαναλειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ακόμα και στις κόκκινες περιοχές που βρίσκονται υπό αυστηρό «lockdown», οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν χθες στα σχολεία τους με στόχο να προετοιμάσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να υποδεχθούν με ασφάλεια τους μαθητές. Το κάθε σχολείο ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών του αλλά και τις ιδιαιτερότητες των κτιριακών του υποδομών αποφάσισε το αν θα εφαρμόσει τις διαφορετικές ώρες προσέλευσης (σ.σ. με διαφορά ενός 10λέπτου) ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός γονέων αλλά και μαθητών στις εισόδους των σχολείων. Σε σχολικές μονάδες όπου συστεγάζονται πολλά σχολεία επιλέχθηκε αυτή η δυνατότητα σε δύο ή τρεις φάσεις προσέλευσης, ενώ αξιοποιήθηκαν όπου υπήρχαν και οι διαφορετικές είσοδοι των σχολείων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε «διακριτικούς ήρωες» τους εκπαιδευτικούς που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή μέσω της τηλεκπαίδευσης την εκπαιδευτική διαδικασία και να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μαθητών, ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της επιτροπής είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με την ανησυχία από την πορεία των κρουσμάτων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι δεν είναι σημαντική η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, γι’ αυτόν το λόγο η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμά της, ενώ σημείωσε ότι σε περίπτωση έξαρσης η επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα και θα τροποποιήσει, αν χρειαστεί, τις εισηγήσεις της.

Για τις αίθουσες

Με εγκύκλιο προς τα σχολεία από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας εστάλησαν σαφείς οδηγίες για τον επαρκή αερισμό των αιθουσών, όπου υπογραμμίζεται η σημαντική συμβολή του στην αναχαίτιση της διασποράς του ιού σε εσωτερικούς χώρους. Οι οδηγίες έρχονται σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (σ.σ. όπως υπήρχε τον Σεπτέμβρη) για ανοιχτά παράθυρα καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

-Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται 15 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων, αλλά και μετά την αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία.

-Προτείνεται το άνοιγμα των παραθύρων (σ.σ.: η ανάκλιση δεν θεωρείται επαρκής τρόπος αερισμού του χώρου) για τουλάχιστον 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ενώ υπογραμμίζεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Σημειώνεται ότι εφόσον τηρείται το άνοιγμα των παραθύρων ανά 20 λεπτά, η διάρκεια των 5 λεπτών είναι επαρκής.

-Στους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, βιβλιοθήκες) συνιστάται ο συνεχής αερισμός, καθώς χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

– Ο αερισμός των αιθουσών θα πρέπει να συνοδεύεται από τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η υγιεινή χεριών, η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς και ο καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών στις σχολικές αίθουσες.

-Τέλος, προτείνεται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από/προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Αυστηρά μέτρα έως τον Ιούνιο

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες παρατείνονται τα αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού στα σχολεία μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, μαθητές και καθηγητές θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες στα σχολεία έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς, τα διαλείμματα θα γίνονται ξεχωριστά ανά τμήμα και τα κυλικεία θα λειτουργούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Επιπλέον, δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως και εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικά πρωταθλήματα, ενώ επιτρέπεται μόνο ανά τμήμα οι διδακτικές επισκέψεις και οι περίπατοι.

Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου θα είναι αρμόδιοι για την ανίχνευση και την παρακολούθηση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία και θα συνεχίσει να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός αρμόδιος για τη συγκεκριμένη εργασία.

Τέλος, δεν θα πραγματοποιούνται εορτασμοί στα σχολεία με τη συμμετοχή όλων των μαθητών, αλλά εντός των τμημάτων.

Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς

Ξεκίνησαν από χθες με τη συμμετοχή αρκετών εκπαιδευτικών τα δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας που παρέχει το υπουργείο Παιδείας. Στην ιστοσελίδα https://edu.testing.gov.gr, η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για να υποβληθεί σε τεστ και στη συνέχεια θα ενημερωθεί με μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα που θα κάνει το τεστ.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 386 σημεία για διενέργεια τεστ, με το υπουργείο Παιδείας να καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια ώστε να διαμορφώσουν οι ειδικοί καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς.

Οι ειδικοί εστιάζουν μέσω των στοιχείων που θα προκύψουν ιδίως στις κόκκινες περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρού lockdown.

Μείωση της ύλης στη Γ’ Λυκείου

Τέλος στην αγωνία των δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έβαλε το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης για τη Γ’ Λυκείου.

Η μείωση της ύλης αγγίζει το 25% και αφορά όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των φετινών εξετάσεων. Σημειώνεται ότι η ύλη δεν είναι η ίδια με πέρσι όσον αφορά το περιεχόμενο και πώς φέτος όλοι οι υποψήφιοι (σ.σ.: και οι απόφοιτοι) θα εξεταστούν στην ίδια ύλη. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αίτημα εκπαιδευτικών εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η ροή της διδασκαλίας μέσω της τηλεκπαίδευσης δεν προχωράει με την ίδια ταχύτητα όπως με τη διά ζώσης διδασκαλία.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Υγειονομικό υλικό, μάσκες, απολυμάνσεις

Σε αγώνα δρόμου επιδόθηκε η δημοτική αρχή της Αθήνας τις προηγούμενες ημέρες ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Ολες οι αίθουσες και οι υπόλοιποι χώροι έχουν απολυμανθεί για προληπτικούς λόγους και έχει προβλεφθεί επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, αντισηπτικά, εξοπλισμό και υλικά καθαριότητας, ενώ διανέμονται και μάσκες. Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε έκτακτες και τακτικές επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές με στόχο την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα με τις προετοιμασίες, ο δήμος εγκαινιάζει τις νέες εγκαταστάσεις του 63ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο θα υποδεχθεί τη Δευτέρα 63 παιδιά. Το Νηπιαγωγείο διαθέτει παιχνίδια εξωτερικού χώρου , ασφαλή χώρο με γκαζόν για να παίζουν τα παιδιά και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Υπάρχει επίσης πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και ειδικός ξεχωριστός χώρος για να κοιμούνται τα παιδιά του ολοήμερου.