Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ή κατά της κυβέρνησης συνολικά, μελετά ο ΣΥΡΙΖΑ, την εβδομάδα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα εργασιακά και παράλληλα κορύφωσης των αντιδράσεων, καθώς είναι προγραμματισμένη η απεργία της 10ης Ιουνίου.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στον σημερινό πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου, αλλά ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι πολύ κοντά στο να δεχθεί τις σχετικές εισηγήσεις, καθώς θέλει να καρπωθεί το κλίμα των αντιδράσεων, έναντι του ΚΚΕ και του Κινήματος Αλλαγής, που θα έχουν σκληρή στάση μέσα και έξω από τη Βουλή, για τη «μητέρα των μαχών», όπως έχει χαρακτηρίσει η αξιωματική αντιπολίτευση το εργασιακό νομοσχέδιο.

Σε πρώτο επίπεδο, με την πρόταση μομφής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και θα συνεχίσει να επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Δεν επιθυμεί, στο όνομα της δήθεν υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παραχωρήσει το ρόλο της αντίδρασης στα κυβερνητικά σχέδια στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ.

Στόχοι

Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη και η μάχη για το εργασιακό θα αποτελέσει πρόκριμα για τις επόμενες κινήσεις.

Πρώτον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επιτύχει τον πολιτικό/επικοινωνιακό του στόχο να αναδείξει τις αλλαγές στα εργασιακά ως επίθεση κατά των εργαζομένων και χατίρι των εργοδοτών, ως «κατάργηση 8ώρου, 5μέρου, απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό αντί χρημάτων κ.λπ.», προκειμένου

να ανακόψει τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό της κυβέρνησης ακόμα και με «επαναστατική γυμναστική», ώστε να μην αναδειχθούν οι πραγματικές πτυχές του εργασιακού νομοσχεδίου, όπως το «φρένο» στους επαγγελματίες συνδικαλιστές, η λήψη μέτρων σύγχρονων και άμεσα συνδεδεμένων με την έκφραση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας και όχι μιας μειοψηφίας, η ψηφιακή κάρτα και η εφαρμογή της κ.λπ.

Δεύτερον, επειδή είναι μείζων στόχος για την αξιωματική αντιπολίτευση να ανακόψει τον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να μην αποκτήσει νέο βηματισμό, με αφετηρία το διάστημα της ύφεσης της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται το ενδεχόμενο η διεύρυνση της ατζέντας να δημιουργήσει νέα δυναμική για την κυβέρνηση και προσπαθεί να το αποτρέψει.

Υψηλοί τόνοι

Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των εθνικών ζητημάτων, όπου περνούν από διπλό κόσκινο και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και αντιδρά μεν αλλά με μεγαλύτερη προσοχή, γιατί τον παρακολουθούν και εκτός Ελλάδας, σε όλα τα άλλα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να επιστρέψει στη σκληρή τακτική του 2014. Με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει το κλίμα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ το 1993 κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από την αγορά των φρεγατών και τον Πτωχευτικό (ο οποίος είναι πολύ βελτιωμένος από το πλαίσιο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του με τους θεσμούς που άφηνε χωρίς προστασία την α’ κατοικία), μέχρι την ασφάλεια, την οικονομία, την Παιδεία, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να δημιουργήσει κλίμα ικανό να αναβάλει κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Μέσα -κι αν χρειαστεί- και έξω από τη Βουλή.

Και στο βάθος… ΚΙΝ.ΑΛ.

Είναι, επίσης, κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ να «παρασύρει» σε αυτή την τακτική το Κίνημα Αλλαγής, και κυρίως να βγει μπροστά από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 στην άτυπη αναμέτρηση για το ποιος κάνει την πιο σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυρίως σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, το ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η μετεκλογική του συμπεριφορά, όπως γράφεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη στην κατεύθυνση που ήδη ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας: κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και υπέρ της Φώφης Γεννηματά. Κι αυτό γιατί επειδή είναι βέβαιοι στην Κουμουνδούρου ότι, αν επικρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος (ή, ακριβέστερα, δεν επικρατήσει η κ. Γεννηματά), το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στην άνευ όρων αντιπολίτευση. Ενώ για την κ. Γεννηματά, μπορούν να αναρωτιούνται «πού το πάει η Φώφη» ή να διαμαρτύρονται όταν το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο της πολιτικής των ίσων αποστάσεων, κινείται κριτικά και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρούν ότι συνεννοούνται καλύτερα.