Στην πολιτική και επικοινωνιακή αξιοποίηση των δηλώσεων του καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλους της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας Τάκη Παναγιωτόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ότι «υπήρξαν πιέσεις από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορoνοϊό και αυτό ήταν μέγα λάθος», προέβησαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν διευκρίνισε αν αναφέρεται σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στα κανάλια και τα ραδιόφωνα ή σε απευθείας παρεμβάσεις προς την επιτροπή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως που είναι «με το χέρι στη σκανδάλη» δεν έχασαν την ευκαιρία.

Επικοινωνιακή διαχείριση

«Oταν ζητούσαμε από την κυβέρνηση να σταματήσει η εργαλειοποίηση των επιστημόνων και η επικοινωνιακή βουλιμία σε σχέση με την έκβαση της πανδημίας, μας κατηγορούσε για υγειονομικό σαμποτάζ. Τώρα που ο παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό, Τάκης Παναγιωτόπουλος, κάνει λόγο για πιέσεις και μηνύματα από κυβερνητικά στελέχη περί υπέρβασης του κορoνοϊού και ωραιοποίησης της κατάστασης τι έχει να πει ο πρωθυπουργός; Πότε επιτέλους θα αποφασίσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την πανδημία με όρους διαφάνειας, ειλικρίνειας και ρεαλισμού; Χωρίς να δείχνει υπεύθυνους, χωρίς να διχάζει! Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνει έκκληση στους πολίτες να απορρίψουν τον διχασμό, να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Και ίσως κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σταθούν στο ύψος των περιστάσεων…​», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου, μέλους της Επιτροπής Επιστημόνων, δημιουργούν σοβαρό ζήτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας. Αναδεικνύουν τις ανεύθυνες προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανίσει ότι η πανδημία τελείωσε, ωραιοποιώντας την κατάσταση, αλλά θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Μόνη λύση είναι η ενίσχυση του εμβολιασμού και ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας».

Υποκρισία

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια πρόσκληση του κ. Τσίπρα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση την καλωσόρισε, αν και τη χαρακτήρισε χθες όψιμη, καθώς ήταν η πρώτη μετά από επτά μήνες εμβολιασμών. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ περί «εργαλειοποίησης» της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, αυτό είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Οχι μόνο επειδή όταν θεσμοθετήθηκε το ακαταδίωκτο, για να μπορούν να κάνουν εισηγήσεις χωρίς να φοβούνται τη στοχοποίησή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε Θεούς και δαίμονες. Αλλά κυρίως επειδή δεν έχουν περάσει ούτε 15 ημέρες από τότε που ο Παύλος Πολάκης, μέσα στο αντιεμβολιαστικό του παραλήρημα που ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προτείνει στους πολίτες να εμβολιαστούν, είχε επιτεθεί με βάναυσο και κατάφορα απειλητικό τρόπο κατά των επιστημόνων της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που χθες υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε δήθεν να προστατεύσει από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. «Πόσο ξεφτιλισμένοι και καθοδηγούμενοι από εταιρείες είναι αυτοί οι “επιστήμονες” που λένε τέτοιες οδηγίες», έγραφε ο κ. Πολάκης εννοώντας τις οδηγίες των μελών της επιτροπής σαν του κ. Παναγιωτόπουλου υπέρ του εμβολιασμού, για τον οποίο προτρέπει σήμερα και ο αρχηγός του. Και έγραφε επίσης για «καθηγητάδες της μετριότητας που κουνάνε απειλητικά το δάκτυλο καθημερινά στα κανάλια».