Περισσότερη τοξικότητα και χυδαιότητα απ’ όση μπορεί να καταναλώσει ακόμα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, παρήγαγε το τελευταίο διάστημα ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου.

Αποτέλεσμα ήταν αυτό που τόσον καιρό «σιγοέβραζε» απ’ όσους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν άντεχαν τόσους τόνους λάσπη, σερβιρισμένη με τη μορφή δήθεν ερωτημάτων ή υπονοούμενων, να βγει στην επιφάνεια.

Ο νέος εσωκομματικός καβγάς ξεκίνησε με μια ανάρτηση του εκδότη του «Documento» Κώστα Βαξεβάνη στο twitter εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέτοια, που ακόμα και συστημικά στελέχη ή φανατικοί δεν μπόρεσαν να «καταπιούν».

Ισως κάποιοι εξ αυτών να έχουν ήδη μεταφέρει στον κ. Τσίπρα την άποψή τους ότι η κομματικοποίηση της υπόθεσης του Λιγνάδη, ή γενικότερα των αποκαλύψεων του κινήματος #MeΤoo, όχι απλώς δεν δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του αφαιρεί, καθώς άλλο κριτική και άλλο συκοφαντία.

Εκτός ορίων

Ο κ. Βαξεβάνης έγραψε στο twitter: «Πάντα είχα την απορία γιατί μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε προσωπικά ο Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν να αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος δηλαδή, την ευθύνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Καλά την ΕΥΠ, αλλά τα ασυνόδευτα ανήλικα γιατί;», με διάφορα επώνυμα ή ανώνυμα trolls του ΣΥΡΙΖΑ να τον επευφημούν ή να αφήνουν διάφορα υπονοούμενα κατά του κ. Μητσοτάκη.

Η νύχτα στα social media ήταν μακρά. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν ότι, εκτός από τους λίγους φανατικούς, οι περισσότεροι είτε αποδοκίμαζαν είτε έπαιρναν τις αποστάσεις τους. Και ανάμεσα στους πολλούς ήταν και ο ίδιος ο Κώστας Βαξεβάνης.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επί της ανάρτησής του, ο εκδότης του «Documento» με νέες αναρτήσεις προκάλεσε και ο ίδιος από την πλευρά του τον ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξει. Η Κουμουνδούρου όμως το απέφυγε.

«Η Ν.Δ. καλεί τον Τσίπρα να πάρει θέση για αναρτήσεις μου. Ενα κόμμα καλεί έναν πρόεδρο κόμματος να πάρει θέση για απόψεις που διατυπώνει δημοσιογράφος. Μπορεί το πράγμα να έχει πλάκα, αλλά είναι σοβαρό. Αυτός που πρέπει να πάρει θέση είναι ο Μητσοτάκης για Λιγνάδη και Γεωργιάδη», ήταν μία από τις αναρτήσεις του κ. Βαξεβάνη στο twitter.

Ανάρτηση – απάντηση

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» Αγγελος Τσέκερης, πιάνοντας αυτό το κλίμα, με ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην τακτική Βαξεβάνη, κάνοντας λόγο για «εμετικό κιτρινισμό και Μακελειό».

«Η τάση κάποιων στα σόσιαλ να κολλήσουν παιδεραστία στον Μητσοτάκη από το τίποτα, είναι εμετικός κιτρινισμός και Μακελειό. Δεν γίνεται πολιτική εκτοξεύοντας ξερατά στον αντίπαλο. Πρώτα-πρώτα γιατί είναι μια πρακτική που ποτέ δεν κερδίζει. Αλλά, κυρίως, γιατί δεν την αντέχουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτά».

Πολλοί χρήστες άρχισαν να σχολιάζουν θετικά την ανάρτηση Τσέκερη και να συμφωνούν με την τοποθέτησή του.

Βλέποντας ότι η αποδοκιμασία του από τον διευθυντή της «Αυγής» έπαιρνε διαστάσεις και αποκτούσε υποστηρικτές στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκδότης του «Documento» επανήλθε. Επανήλθε για να απαντήσει στον εκδότη της «Αυγής».

Το έκανε μέσω δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του «Documento». Ανέβασε παλαιότερη ανάρτηση του διευθυντή της «Αυγής» στην οποία επίσης αφήνονταν υπονοούμενα κατά του πρωθυπουργού, αντίστοιχα με αυτά που άφηνε και ο κ. Βαξεβάνης στη δική του ανάρτηση.

«Με σκληρή ανάρτησή του ο διευθυντής της “Αυγής”, Αγγελος Τσέκερης, απευθύνει με καυστική ειρωνεία ένα ερώτημα σε ανάρτησή του στο facebook, με στόχο τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Ο διευθυντής της “Αυγής” εντοπίζει πολλή παιδεραστία γύρω από τον πρωθυπουργό και αναρωτιέται αν φταίει… το νερό. Και επειδή προφανώς δεν φταίει το νερό από το οποίο μάλιστα πίνουμε όλοι, ο δημοσιογράφος υπονοεί πως κάτι άλλο φταίει για τη στενή σχέση του Μητσοτάκη με τους παιδεραστές. Τι να εννοεί άραγε;», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, επικράτησε αμηχανία και… αφωνία.

Ο κ. Τσίπρας, που θα πάει στη Βουλή την Πέμπτη στην προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, θα κληθεί να υπερασπιστεί ή να αποδοκιμάσει τέτοιες πρακτικές που, εκτός από την απέχθεια της πλειονότητας της κοινής γνώμης, προκαλούν σύγχυση και θολούρα, δηλαδή το κατάλληλο περιβάλλον για να μην αποδοθούν ευθύνες όπου δει.

Στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για βαρύτατες ηθικές και πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αποπέμψει τη κυρία Μενδώνη από τα υπουργικά της καθήκοντα και να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».