Παρασύρθηκε, για άλλη μία φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ από την κεκτημένη ταχύτητα με την οποία απορρίπτει ή καταγγέλλει κάθε απόφαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χθες βρέθηκε ο μισός να ζητάει το άνοιγμα της αγοράς και ο άλλος μισός να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την απόφασή της να αρχίσει -με περιορισμούς- η λειτουργία της.

Αυτό για το οποίο πολλάκις έχει κατηγορηθεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, το ότι δηλαδή ο αντιπολιτευτικός του οίστρος τον έχει οδηγήσει να υποστηρίζει με την ίδια θέρμη τα ίδια και τα αντίθετά τους ανάλογα με το τι τον βολεύει, πήρε χθες σάρκα και οστά.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «η ξαφνική της απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 5/4 οδηγεί σε οριστικό θάνατο την αγορά της», ενώ ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, είχε επικρίνει την κυβέρνηση επειδή «επέβαλε lockdown στα 1.000 κρούσματα, ενώ ανοίγει την αγορά με πολύ περισσότερα».

Το χθεσινό… ατόπημα αναδείχθηκε χθες από διάφορες ιστοσελίδες, ενώ έγιναν πολλές αναφορές και στον καθημερινό πόλεμο εντυπώσεων στα social media, ως απόδειξη ευκαιριακής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα θέμα που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, ενώ υπερβαίνει τα όρια του μείζονος ζητήματος της πανδημίας. Ο κ. Τσίπρας προσωπικά από τη μία κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει λάθος να επενδύει στο εμβόλιο επειδή τον Νοέμβριο που το έλεγε δεν ήταν ακόμα σε διάθεση, και μετά έκανε κριτική για τον δήθεν αργό ρυθμό των εμβολίων.

Ο κ. Τσίπρας προσωπικά δήλωνε ότι αναλαμβάνει το ρίσκο των διαδηλώσεων σε καιρό πανδημίας κατηγορώντας την κυβέρνηση για περιορισμό προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και παρακινώντας τον κόσμο να βγει στο δρόμο, και την ίδια στιγμή εγκαλούσε την κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων και την άνοδο του τρίτου κύματος.

Δύο γραμμές ΣΥΡΙΖΑ

Με τον ίδιο τρόπο «στήριζε» τις διαμαρτυρίες της μικρής μερίδας των συνδικαλιστών φαρμακοποιών που τάχθηκαν κατά των self tests και την ίδια στιγμή διαμαρτυρόταν επειδή δεν γίνονταν μαζικά τεστ.

Και στο πεδίο της οικονομικής στήριξης όποτε ανακοινωνόταν ένα μέτρο στήριξης προς πληττόμενες επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες ή εργαζομένους, ήταν «ψίχουλα» ή «κοροϊδία». Και όταν δεν μπορούσε να υποστηριχθεί το «ψίχουλα» και το «κοροϊδία», γινόταν «πολύ λίγο, πολύ αργά».

Με αυτή την τακτική, του να λέει τα ίδια και τα αντίθετά τους με την ίδια ζέση, ο κ. Τσίπρας έχει «βγάλει» όλη την περίοδο από το δεύτερο κύμα και μετά, καθώς στο πρώτο κύμα η προσπάθειά του να ψελλίσει αντιπολιτευτικό λόγο απέβη άκαρπη, καθώς δεν τον άκουγε κανείς.

Ο λόγος για τον οποίο τώρα ακούγεται περισσότερο -και γι’ αυτό έβαλε σε πειρασμό και το Κίνημα Αλλαγής να αρχίζει να λαϊκίζει, αλλάζοντας αντιπολιτευτική γραμμή- είναι ότι το μεγάλο διάστημα της κρίσης κούρασε τους πολίτες, και στις δημοσκοπήσεις άρχισαν να φαίνονται σημάδια κριτικής κατά της κυβέρνησης, απαισιοδοξίας και για κάποιους ανυπακοής.