O ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς σχεδίαζε τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αλλιώς του βγαίνει με την ντρίπλα της Ν.Δ. να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 32 και αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρα που χθες επιχείρησε να κρύψει με ειρωνεία και παραπολιτικού τύπου σχόλι

Υπό το φόντο των πολιτικών τακτικισμών και των θεσμικών ακροβασιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αναδείξει ποιες διατάξεις και με ποια πλειοψηφία θα περάσουν στην φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση και ποιες θα λάβουν κοινοβουλευτικό απαγορευτικό και θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βέβαιη την ήττα του στις επόμενες εκλογές, από χθες μάθαμε ότι εκτιμά ως εξαιρετικά πιθανή και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει άλλη πολιτική εξήγηση στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. να ψηφιστούν όλα τα άρθρα προς αναθεώρηση σήμερα ώστε να αναθεωρηθούν με 151 από την επόμενη Βουλή, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Οπως μάθαμε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς σχεδίαζε τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αλλιώς του βγαίνει με την ντρίπλα της Ν.Δ. να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 32 και αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρα που χθες επιχείρησε να κρύψει με ειρωνεία και παραπολιτικού τύπου σχόλια.

Σε ό,τι αφορά το αν συνηθίζεται ή όχι η συμπολίτευση να συμφωνεί με την αντιπολίτευση ποια άρθρα να ψηφιστούν με 180 ώστε να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, όπου ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν συνηθίζεται, η αλήθεια είναι ότι συνηθίζεται και συνέβη στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001.

Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε και τις τέσσερις παρεμβάσεις του χθες στη Βουλή για να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εργαλειοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του, μέρος των οποίων είναι το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Και μόνο το ότι επιχείρησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα «αποκαλύπτοντας» μέχρι και σενάριο αξιοποίησης στελέχους του Κινήματος Αλλαγής από τη Νέα Δημοκρατία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δείχνει το μέγεθος του πολιτικού του εγκλωβισμού.
Επί της ουσίας, μετά την ομιλία του, επανήλθε χθες στο βράδυ στη Βουλή το σενάριο που θέλει τον κ. Τσίπρα να «κλείνει» το μάτι σε κάποιους βουλευτές του και να μην εμφανιστούν στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του άρθρου 32, ώστε αυτή τελικά να μην περάσει με 180, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί αναθεώρηση του άρθρου 32.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε τη συζήτηση ουσίας για τα άρθρα 16 (δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων), 24 (κλιματική αλλαγή και προστασία περιβάλλοντος) ή το άρθρο για την ανάδειξη των διοικήσεων των ανώτατων δικαστηρίων (να μην ορίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία). Ακόμα και όταν κατά τις δευτερολογίες προκλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέφυγε τη σχετική συζήτηση, κρυπτόμενος πίσω από τσιτάτα που έχουν κουράσει πλέον ακόμα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ν.Δ. στηρίζει την αναθεώρηση του άρθρου 32, ώστε να συγκεντρώσει 180 ψήφους, επειδή πιστεύει ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το Κίνημα Αλλαγής 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ «όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ», όπως είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να μετατρέψει το θεσμικό σε προσωπικό, μήπως και στρέψει την ουσία της συζήτησης στα δευτερεύοντα. Στο τέλος της ομιλίας του, μάλιστα, προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η ομιλία του, είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη «μαζί με το Κίνημα Αλλαγής θα έχετε 90 βουλευτές» εν μέσω χλιαρών χειροκροτημάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επανέλαβε και στη δευτερολογία του, προκειμένου να ανεβάσει το ηθικό των βουλευτών του.

Ο κ. Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα παίξει με τους θεσμούς και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι σχεδιάζει «παρενθέσεις», ενώ επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα επιμένοντας να ρωτά τον κ. Μητσοτάκη αν το 2020 θα προτείνει ή όχι την ανανέωση του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ισως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι αντιμετωπίζει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με πολιτική ιδιοτέλεια. Εγκάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη επειδή δεν έπαιξε στο γήπεδό του, αλλά κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα να μην εμπλέκουν τον θεσμό του Προέδρου στα πολιτικά τους παιχνίδια.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε να κινείται στο γήπεδο της μικροπολιτικής μέχρι και την τελευταία του παρέμβαση (τέταρτη), ενώ δεν επιχείρησε καν να δώσει απαντήσεις στα επιχειρήματα της Ν.Δ. και επιφανών συνταγματολόγων ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η σημερινή Βουλή προτείνει τα υπό αναθεώρηση άρθρα και η επόμενη Βουλή αποφασίζει το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και τις τρεις προηγούμενες φορές εντός της Μεταπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υπεραμυνθεί της κυβέρνησης των 145 + 6, δείχνοντας ότι ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ενοχλεί προσωπικά ο χαρακτηρισμός «κυβέρνηση – κουρελού», ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για τη μη αποδοχή του άρθρου 3 περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Επιβεβαιώνοντας πάντως τον αιφνιδιασμό που υπέστη και τον εγκλωβισμό του, από την ντρίπλα της Ν.Δ. να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 32, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής. Να μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ».

Έμεινε κάτω… το γάντι που έριξε ο Κυριάκος

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέδειξε και την αληθινή επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος για μία μικρή αναθεώρηση και ένα πρόχειρο Σύνταγμα στα μέτρα του «εμποδίζοντας κάθε μεταρρυθμιστική αλλαγή για πολλά χρόνια». Εριξε μάλιστα ευθέως το γάντι στον κ. Τσίπρα καλώντας τον να επιλέξει δύο άρθρα που θεωρεί ως πιο σημαντικά για να τα ψηφίσει και η Ν.Δ. εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης των άρθρων 16 και 24, για την Παιδεία και το Περιβάλλον αντίστοιχα, που η Ν.Δ. θεωρεί «κορυφαίας πολιτικής σημασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει έστω και με 151 ψήφους στη σημερινή Βουλή ώστε η επόμενη να προσδιορίσει το περιεχόμενό τους με 180 ψήφους. «Εχετε μεγάλη ιστορική ευθύνη. Μην στερήσετε από την επόμενη Βουλή τη δυνατότητα να ψηφίσει για την αναθεώρησή τους και να πάμε 10 χρόνια πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας μάλιστα στη δευτερολογία του στην επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα ενάντια στην αναθεώρησή τους ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός θα έχει προσωπικά την ευθύνη εάν σημαντικά άρθρα δεν κριθούν αναθεωρητέα.

Αφού καταλόγισε στον κ. Τσίπρα «άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων της Ν.Δ.», αλλά και «επιλεκτική μνήμη», ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε και την ευρύτερη πρόταση να ψηφιστούν όλες οι διατάξεις που προτείνουν τα δύο κόμματα και η επόμενη Βουλή να καθορίσει με απλή πλειοψηφία το περιεχόμενό τους, αφού μεσολαβήσουν οι εκλογές και αποφανθεί ο λαός και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων.

«Εάν πιστεύετε τόσο στη δύναμη της λαϊκής εντολής δεν έχετε κανένα λόγο να αρνηθείτε την πρότασή μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Φοβάσθε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις προσεχείς εκλογές», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι μέσα από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση το κυβερνών κόμμα «κάνει πολιτική διαχείριση» της επερχόμενης ήττας του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μία ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση προειδοποιώντας πως είναι «ώρα ευθύνης για όλους» και ότι «δεν πρέπει να αποτελέσει μία χαμένη ευκαιρία».
«Η αναθεώρηση γίνεται ο καθρέφτης του πολιτικού συστήματος στην τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέδωσε στη διαδικασία χαρακτήρα και «αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας», αφού -όπως είπε- η Ελλάδα έχει ανάγκη αναγέννησης, επανεκκίνησης της οικονομίας, ανασυγκρότησης των θεσμών.

Αν και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο συνταγματικό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι ένα Σύνταγμα μπορεί να διορθώσει πολλές από τις παθογένειες και η Ν.Δ. το αντιμετωπίζει ως «οδηγό για τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

«Εχουμε προτείνει αλλαγές σε 59 άρθρα και περιμένουμε να αντιμετωπίσετε κάποιες από αυτές με ανοιχτό πνεύμα, να βάλετε το συμφέρον της χώρας πάνω από το πρόσκαιρο συμφέρον του κόμματος», πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε πως για τη Ν.Δ. δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σχολίασε μάλιστα ως ενδιαφέρον το γεγονός ότι «λίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν με διάθεση να ρίξουν γέφυρες και όχι να υψώσουν τείχη», αλλά δεν έκρυψε ότι παρά τις λίγες καλοδεχούμενες συγκλίσεις μέσα από τη διαδικασία «αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι».
«Δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος ο εκπρόσωπος της συντήρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε για μία ακόμη φορά σκληρή κριτική για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και απαντώντας στον πρωθυπουργό διερωτήθηκε: «Αν όχι πλειοψηφία- “κουρελού”, πώς αλλιώς μπορεί να ορίσει κανείς μία πραγματικότητα όπου βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με τα πολιτικά αξιώματα, που ανήκουν σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, που στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν προκαταβολικά παραχωρήσει την ψήφο τους στον κ. Τσίπρα;». Εκανε λόγο μάλιστα για μετατροπή μιας μειοψηφίας σε πλειοψηφία ευκαιρίας: «145 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και 6 βουλευτών… τριγύριζα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει από το 2006 την αναθεώρηση του άρθρου 86, ενώ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Καμμένος «κρύβεται πίσω από το άρθρο της ασυλίας για να μην πάει στο δικαστήριο». Χαρακτήρισε εξάλλου αχρείαστες τις διατάξεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν με απλό νόμο, ενώ κατέστησε σαφές ότι η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία. Επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει δυνατότητα ίδρυσης και ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ πρότεινε τη διευθέτηση της εκκρεμότητας ορισμού του δάσους με σημείο αφετηρίας το 1975.

Ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η Ν.Δ. εισηγείται σε περίπτωση μη επίτευξης αυξημένης πλειοψηφίας εκλογή του με 151 ψήφους, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αθεράπευτα κυνικό», σημειώνοντας ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για την αλλαγή του τρόπου εκλογής όταν χρησιμοποίησε αυτή την πρόβλεψη για να πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως η Ν.Δ. δεν μπαίνει στη συζήτηση για το ποιος θα είναι ή δεν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «πρέπει να είναι πολύ απελπισμένος για να πιάνει στο στόμα του το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον εμπλέκει στα δικά του κομματικά παιχνίδια».

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. έκανε λόγο για τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων σε τρεις άξονες: Διασφάλιση πολιτικής ομαλότητας και ισορροπίας των θεσμών, προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, αλλά και αλληλεγγύη στη βάση της κοινωνίας και αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες του κράτους.