Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους».

Ο ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ είπε ότι η Ρωσία θέλει να συντρίψει τους τελευταίους μαχητές στη Μαριούπολη για σκοπούς «εσωτερικής προπαγάνδας».

Η Ρωσία αρνείται από την έναρξη της εισβολής της ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην «ειδική επιχείρησή» της, η οποία λέει ότι αποσκοπεί στην αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και στην εκρίζωση των επικίνδυνων εθνικιστών, και ισχυρίζεται ότι μεταξύ των υπερασπιστών της Μαριούπολης βρίσκονται ακροδεξιοί μαχητές. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουκρανία ότι σκηνοθετεί ωμότητες για να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν είπε στις 12 Απριλίου ότι έφτασαν σε αδιέξοδο.

Οι περίπου 120 άμαχοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χάλυβα «Αζοφστάλ» στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο μεσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα είχε ανοίξει έναν διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θα αποδέχονταν την ρωσική πρόταση να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να φύγουν με ασφάλεια.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει “μέσα σε μερικές ημέρες”

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» θέματος για το οποίο μιλούσε. «Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούτσα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μαριούπολης και η Ρωσία έχει δώσει τελεσίγραφο στους τελευταίους υπερασπιστές του χαλυβουργείου Αζοφστάλ να παραδοθούν.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα ξηράς» μέχρι την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες για να γίνει αυτό και η σύρραξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Φον ντερ Λάιεν: Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας.

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.