Η τροπική καταιγίδα Τζούλια ενισχύθηκε σε κυκλώνα και αναμένεται να φθάσει πάνω από το έδαφος στη Νικαράγουα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

«Η Τζούλια μετατράπηκε σε κυκλώνα με (…) ανέμους 120 χιλιομέτρων ανά ώρα περνώντας κοντά από τα νησιά Σαν Αντρές και Προβιντένσια», που μαζί με τη Σάντα Καταλίνα αποτελούν κολομβιανό αρχιπέλαγος 48.000 κατοίκων στην Καραϊβική Θάλασσα, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία στο πιο πρόσφατο έκτακτο ενημερωτικό δελτίο της.

Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας, η Ροσάριο Μουρίγιο, ανακοίνωσε ότι ο Τζούλια αναμένεται να φθάσει σήμερα νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) ως κυκλώνας Κατηγορίας 1 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) πάνω από τη γη σε περιοχή ανάμεσα στο Ορινόκο και τη Λαγκούνα δε Πέρλας, βόρεια της πόλης Μπλούφιλντς, στις νοτιοανατολικές ακτές.

Στις 03:00 (ώρα Ελλάδας), ο κυκλώνας βρισκόταν 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπλούφιλντς και κάλυπτε περίπου 28 χ.α.ώ, διευκρίνισε το NHC.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κήρυξε κατάσταση «μέγιστου συναγερμού» στο Σαν Αντρές.

Οι βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου μπορεί να προκαλέσουν «αστραπιαίες πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης», δυνητικά φονικές, στην κεντρική Αμερική, προειδοποίησε το NHC.

Το Μπλούφιλντς ετοιμάζεται

Στην Μπλούφιλντς, από τις μεγαλύτερες πόλεις στις ακτές της Νικαράγουας στην Καραϊβική, ψαράδες ασφάλιζαν τις βάρκες τους και κάτοικοι έσπευδαν να κάνουν προμήθειες και αναλήψεις μετρητών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, να προμηθευτούμε τρόφιμα, πλαστικό, λίγα απ’ όλα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει», εξήγησε ο Χαβιέρ Ντουάρτε, επιπλοποιός, προσθέτοντας πως προσεύχεται η καταιγίδα να αλλάξει τροχιά και να μη χτυπήσει την πόλη του και τους περίπου 60.000 κατοίκους της.

Το Εθνικό Σύστημα Πρόληψης Καταστροφών της Νικαράγουας (SINAPRED) έθεσε χθες Σάββατο τη χώρα σε κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» κι ενεργοποίησε μονάδες έρευνας και διάσωσης. Η κυβέρνηση συνέστησε στους κατοίκους να λάβουν μέτρα για την προστασία των σπιτιών τους και να είναι έτοιμοι «να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να πάνε σε καταφύγια αν είναι απαραίτητο».

Ακόμη, προχώρησε στην απομάκρυνση 6.000 κατοίκων από την περιοχή Λαγκούνα δε Πέρλας και άλλες κοινότητες που απειλούνται.

Στη Γουατεμάλα, ο συντηρητικός πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ζήτησε από όλες τις κρατικές υπηρεσίες να είναι έτοιμες να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους Γουατεμαλτέκους που ενδέχεται να το χρειαστούν.

Είκοσι δύο νομαρχίες της χώρας, το 60% του πληθυσμού της οποίας ζει στη φτώχεια, τέθηκαν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Γουατεμάλας (CONRED), καθώς πλησιάζει η καταιγίδα, που απειλεί επίσης να πλήξει την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Στην Ονδούρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παίρνει προληπτικά μέτρα στο κυριότερο υδροηλεκτρικό φράγμα της χώρας, το Ελ Καχόν, καθώς η χώρα βίωσε αύξηση του επιπέδου των υδάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου στα περίχωρα της Σαν Πέδρο Σούλα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και εθνικού βιομηχανικού πνεύμονα, και πλέον η ζώνη αυτή απειλείται από την Τζούλια.

Στο Σαλβαδόρ, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού σε όλη τη χώρα, ενεργοποίησαν σωστικά συνεργεία και προχώρησαν σε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Στον Παναμά, η Πολιτική Προστασία κήρυξε «κίτρινο» συναγερμό, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Νταριέν, που καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από ζούγκλα, που γειτονεύει με την Κολομβία. Εκατοντάδες μετανάστες καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ προσπαθούν καθημερινά να διασχίσουν τη ζούγκλα.

Στα τέλη του 2020, η κεντρική Αμερική υπέστη βαριά αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους κυκλώνας Ήτα και Γιώτα, με τις αρχές των κρατών της περιοχής να μιλούν για συνολικά 200 νεκρούς και άλλους τόσους αγνοούμενους και υλικές ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κυκλώνας Τζούλια φθάνει στην περιοχή μια εβδομάδα μετά το πολύνεκρο χτύπημα του κυκλώνα Ίαν στην Κούβα και στη Φλόριντα (νότιες ΗΠΑ). Αναμένεται στο Μεξικό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.