1. Μετά από δύο συνεχόμενες θετικές εκλογικές αναμετρήσεις με τα κοινά, με απόλυτη επιτυχία, στο β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης ποιοι οι σκοποί και οι στόχοι σας;

Η Περιφέρεια ως θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός, γιατί υπάρχει στην κλίμακα της Περιφέρειας η δυνατότητα στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό έχει ανάγκη η Περιφέρεια, έναν προγραμματισμό έργων , που να συνθέτει το τοπικό με το περιφερειακό και το εθνικό. Ο προγραμματισμός δεν αναφέρεται μόνο στα έργα υποδομής ,που έχουν πάντα προτεραιότητα. Αναφέρεται επίσης γενικότερα στην ανάπτυξη ,με τη σωστή έννοια των όρων ,που συμπεριλαμβάνει την οικονομική ανάπτυξη αλλά παραλλήλως τα κοινωνικά προγράμματα, την απασχόληση, την τεχνολογία, τον πολιτισμό ,τον αθλητισμό και το περιβάλλον. Τα πεπραγμένα της απερχόμενης περιφερειάρχη δεν δίνουν, δυστυχώς, καμία τέτοια εντύπωση για το τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια. Ακόμη και μεγάλα έργα, για τα οποία υπήρχαν έτοιμες μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δεν έγιναν. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι το νόημα του αγώνα μας και για αυτό απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας και τους ζητούμε τη ψήφο τους.

  1. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα θέσετε ως προτεραιότητα να υλοποιήσετε;

Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας και οι δικές μας, βεβαίως, καθορίζονται από τα μεγάλα προβλήματα και από το πόσο επείγοντα είναι. Καθορίζονται επίσης από τις αποτυχίες ,την ολιγωρία και την ανυπαρξία έργων της απερχόμενης περιφερειάρχη. Θέλετε τρία παραδείγματα? Θυμηθείτε τις τραγωδίες που έγιναν στην περιφέρεια μας. Τις πλημμύρες στη Μάνδρα και την εφιαλτική πυρκαγιά με την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Οι τραγωδίες αυτές δεν ήταν αναπόφευκτες. Έγιναν γιατί δεν υπήρχε η σωστή οργάνωση, ο αποτελεσματικός συντονισμός, η εκτέλεση έργων. Το τρίτο παράδειγμα είναι το θέμα των απορριμμάτων. Ένα ταπεινό θέμα αλλά πολύ σημαντικό. Ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί οριστικά αυτό το πρόβλημα ,δεν έγινε τίποτα. Αντιθέτως, χάθηκε μια πενταετία και βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι πέντε χρόνια πριν.

  1. Τι πρέπει να αλλάξει κατ’ εσάς στην Αθήνα, ώστε η πόλη μας να είναι πιο κοντά στον πολιτισμό που την χαρακτήρισε ως το λίκνο της Ευρώπης;

Η Αθήνα δεν είναι οποιαδήποτε πόλη. Είναι αυτό που έλεγε ο Πίνδαρος «Αθήνα, στήριγμα της Ελλάδος, θεία πόλη» . Είναι η πόλη που έγινε το πρότυπο της δημοκρατούμενης πόλεως και επηρέασε, στη συνέχεια, τον Ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Από την άποψη αυτή η Αθήνα δεν είναι πολύ σημαντική μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο, γιατί οι αξίες που αντιπροσωπεύει ως σύμβολο είναι οικουμενικές αξίες. Με το πνεύμα, λοιπόν, αυτό, η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τρόπο που της αρμόζει .Η Αθήνα είναι ,βεβαίως, και μια μεγάλη σύγχρονη πόλη, με τα πολλά και μεγάλα προβλήματά της. Χρειάζεται ένα μεγάλο στρατηγικό πρόγραμμα ,με το οποίο θα αντιμετωπισθούν ταυτοχρόνως τα προβλήματα της πόλης και παραλλήλως θα αναδειχθεί η μοναδικότητά της, λαμπρή όπως η Ακρόπολη που τη στεφανώνει.

  1. Ποιος ο ρόλος της γυναίκας σήμερα στα πολιτικά τεκταινόμενα και πόσο αυτό αντικατοπτρίζει τη σημερινή κοινωνία;

Υπήρχε μία εποχή , όχι και τόσο μακρινή που οι γυναίκες ,το ήμισυ του πληθυσμού ή το μισό του ουρανού, όπως έλεγαν οι Κινέζοι ,δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και όχι μόνο από πλευράς της ψήφου και των εκλογών. Η γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή και ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός. Ασφαλώς, η ποιότητα ενός πολιτικού συστήματος δεν ανάγεται μόνο στη διάκριση άνδρες και γυναίκες. Είναι βέβαιο όμως ότι οι γυναίκες επηρεάζουν πολύ την ποιότητα του πολιτικού συστήματος, με την ευαισθησία τους, την κριτική τους αντίληψη για πολλά θέματα, τη φαντασία και τον ρομαντισμό τους.

 

Δημοσιογραφική επιμέλεια

Παναγιώτης Γεωργιάδης.