Πάπας Φραγκίσκος και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Βατικανό και συζήτησαν για την «προστασία των χριστιανικών τόπων στη Συρία».

Το Βατικανό θεωρεί ότι ο Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία και στο Βατικανό, είναι ένας «θρησκευόμενος άνθρωπος που ενστερνίζεται τις χριστιανικές αξίες». Την άποψη αυτή εξέφρασε ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας θεωρείται θρησκευόμενος άνθρωπος και νομίζω ότι αναγνωρίζει ότι ο Πάπας της Ρώμης ενσαρκώνει αξίες οι οποίες είναι για τον ίδιο προσωπικά σημαντικές», δήλωσε ο Πιέτρο Παρολίν σύμφωνα με τον ιστότοπο Vatican News.

«Εκτός των άλλων», επισημαίνει ο καρδινάλιος, «η Ρωσία αντιμετωπίζει με προσοχή παρόμοια ζητήματα, όπως η υπεράσπιση των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή και η κρίση των χριστιανικών αξιών στη δυτική κοινωνία».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πιέτρο Παρολίν είπε ότι «η συνάντηση αυτή θα δώσει την δυνατότητα να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά, όπως επίσης και οι διενέξεις στην Ουκρανία και τη Συρία».

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις και στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, καθώς και με τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, τον Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι ντι Μάιο.

«Τα οικονομικά ζητήματα θα έχουν προτεραιότητα. Οι εμπορικές ανταλλαγές μας δεν καταφέρνουν να ανέβουν και πάλι στο επίπεδο που ήταν πριν από το 2014» (54 δισ. δολάρια), υπογράμμισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της επίσκεψης.

«Εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των δικών μας ανταποδοτικών κυρώσεων, η Ιταλία έχει κατέβει από την 3η – 4η θέση στον κατάλογο των οικονομικών εταίρων μας, στην 8η», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί να συνομιλήσει με τις ιταλικές αρχές σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, τη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη, καθώς και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 μήνες, αντιμετωπίζει ευνοϊκά τον Βλανιμίρ Πούτιν.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας και ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, είναι ένας από τους ένθερμους θαυμαστές του: «άνδρες όπως αυτόν, που έχουν στην καρδιά τους το συμφέρον των πολιτών τους, χρειαζόμαστε δεκάδες» στην Ιταλία, δήλωσε.

Πριν αναχωρήσει το βράδυ από την Ιταλία, ο Πούτιν θα δει ανεπίσημα τον μεγάλο φίλο του, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.