Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους της χώρας συναντάται σήμερα στο Κίεβο ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντροχ Μερτς, ο οποίος μετέβη στην Ουκρανία προσκεκλημένος του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα το βράδυ ο κ. Μερτς αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, με τον οποίο θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του γερμανού πολιτικού στην ουκρανική πρωτεύουσα, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επίθεση, για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες., μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το περιοδικό Focus.

Πριν φθάσει στο Κίεβο ο κ. Μερτς επισκέφθηκε την περιοχή Ιρπίν και δήλωσε σοκαρισμένος από τα θύματα των ρωσικών επιθέσεων εκεί. «Ο δήμαρχος της πόλης μου περιέγραψε με πολύ δραματικά λόγια τι συνέβη εδώ, ποιους πρέπει να θρηνήσουν, αλλά και ποιες καταπληκτικές στρατιωτικές επιτυχίες σημειώθηκαν», δήλωσε ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης και πρόσθεσε ότι «στη Γερμανία είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα και ειδικά πόλεις όπως το Ιρπίν για να ανοικοδομηθούν».

Από την ουκρανική πλευρά, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρόεδρου Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Μετς, αλλά και την ελπίδα ότι θα μεταβεί στο Κίεβο και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Χθες το βράδυ ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στον πρόσφατο αποκλεισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουκρανία, ως «εμπόδιο» για πιθανή δική του επίσκεψη.