Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος.

Πρόκεται για συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου. Η είδηση βγήκε λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία

Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος .

«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας »ανέφερε..

Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σεντένο: Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, για να συμπληρώσει:

Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

O Σεντένο σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας ο ρόλος Γαλλίας – Γερμανίας στις εξελίξεις.

Δίνουμε όλα τα όπλα στον ESΜ για να ενισχύσει όλες τις γραμμές της άμυνάς μας, κατέληξε ο Σεντένο.

Μοσκοβισί: Είναι μια ιστορική στιγμή

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται στο Λουξεμβούργο απόψε. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αλλά επίσης μια ιστορική στιγμή για την ευρωζώνη», τόνισε αρχικά ο Μοσκοβισί.

Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος συνέβη χάρη στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.Φτάσαμε στο τέλος αυτού του δρόμου που ήταν πολύ μακρύς και δύσκολος. Μιλάμε για οχτώ χρόνια προσπαθειών και θυσιών, συμπλήρωσε.

«Απόψε έχουμε αυτό που η Ελλάδα είχε ανάγκη, ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος Δεν υπάρχει εποπτεία που θα είναι καταχρηστική για τη χώρα».

Ρέγκλιννγκ: Όλοι έχουμε διασχίσει πολύ δρόμο

«Είναι μια ιστορική στιγμή, ζήσαμε δραματικές στιγμές τον Ιούλιο του ’15 η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.Όλοι έχουμε διασχίσει πολύ δρόμο-αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρέγκλινγκ.