Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στην Πράγα, προκειμένου να συμμετάσχει στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Ειδικότερα, αύριο το πρωί ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία τα μέλη του Eurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Irene Tinagli σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας και τον πληθωρισμό, καθώς και τις επιπτώσεις τους στη δημοσιονομική πολιτική. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ενημερώσει τους Υπουργούς για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έλαβε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιό της.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην οποία θα συνεχιστούν οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM.

Θα ακολουθήσει άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, στην οποία, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την πρόοδο των συζητήσεων για το ψηφιακό ευρώ και τις εργασίες για τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών στα κράτη-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας των Υπουργών Οικονομικών, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Αμέσως μετά, ο κ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Johannes Hahn.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει, επίσης, αύριο στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin, η οποία θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις που προκύπτουν από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στους τρόπους αντιμετώπισής τους.