Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κρήτη από την κακοκαιρία.

Πολλές ήταν οι περιοχές που «σφυροκοπήθηκαν» από τη σφοδρή βροχόπτωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Χερσόνησο και τα Μάλια.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση με τα σπίτια τους να έχουν καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια κτίσματα και αυλές καθώς και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων σε υπόγεια και ισόγεια ενώ προχώρησε σε 10 διασώσεις, έξι παιδιών και τεσσάρων ενηλίκων.

Καρέ – καρέ συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης

Καρέ – καρέ καταγράφηκε η επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στα Μάλια.

Η γυναίκα, σύμφωνα με το neakriti.gr, μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά γρήγορα η περιοχή πλημμύρισε και το νερό ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο.

Με προσεκτικές κινήσεις πολίτες βοήθησαν τη γυναίκα να διασχίσει τα ορμητικά νερά και να περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, σε ασφαλές σημείο.

Μερική εκκένωση στον Πλατανιά

Προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει, τις τελευταίες ώρες την Κρήτη, αντιμετώπισε και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Την διακοπή των μαθημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε ο δήμος Μυλοποτάμου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό.

Η διακοπή των μαθημάτων αφορά τόσο σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, νήπια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Το μεσημέρι της Τρίτης, σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίζονταν στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι πολίτες και στο επαρχιακό δίκτυο από Πετρέ έως Μυλοπόταμο, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, συστήνουν οι Αρχές, και στις περιοχές: Πηγή, Άδελε, Εσταυρωμένος, Σφακάκι.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του neakriti.gr, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε όλους τους Δήμους, με κάποιους δρόμους να είναι κλειστοί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κρήτης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6 και στις 7 Νοεμβρίου στις παραπάνω περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, έως δηλαδή και 6 Μαΐου 2021.