Στους πέντε αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε στο νησάκι Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Αρχές διευκρίνισαν ότι πάνω ή γύρω από το νησί υπήρχαν περί τα 50 άτομα τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη του Ουακατάνε.

Οι 23 εξ αυτών διασώθηκαν, ωστόσο πέντε υπέκυψαν στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 18 νοσηλεύονται τραυματίες.

«Ομάδες έρευνας και διάσωσης της αστυνομίας υποστηρίζουν τα συνεργεία της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», είπε η πρωθυπουργός, Τζασίντα Αρντέρν.

Ελικόπτερα κινούνται προς το μικρό νησί στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων προειδοποίησε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης από την ηφαιστειακή τέφρα.

” alt=”” aria-hidden=”true” />Χαμός στη Νέα Ζηλανδία από έκρηξη ηφαιστείου: Ένας νεκρός και δεκάδες αγνοούμενοι [βίντεο]” alt=”” aria-hidden=”true” />

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν περίπου έξι ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα περί τις 14:10 τοπική ώρα (03:10 ώρα Ελλάδας).

Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων είναι ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.