Με όρους… πανδημίας αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω των αυξήσεων που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Τη διαφωνία του με τα μέτρα στήριξης στο σύνολό τους εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθετα μέτρα ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ απαίτησε το ΜέΡΑ25, ενώ για ψίχουλα έκαναν λόγο το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

«Με την επανάληψη των ίδιων αναποτελεσματικών και ανεπαρκών μέτρων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, το οποίο έχει εξαπλωθεί, εκτός της ενέργειας, στα τρόφιμα, στα βασικά αγαθά και στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα μέτρα που αναθεωρούνται κάθε τόσο αποδεικνύονται κατώτερα των αναγκών ήδη από την επομένη της ανακοίνωσής τους. Πόσω μάλλον τα σημερινά ανακοινωθέντα που μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα», ανέφερε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς να εξηγεί πώς η ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα. Για τις επιχειρήσεις, η κ. Αχτσιόγλου διαφώνησε και με την επιδότηση των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και πρότεινε μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της Ε.Ε.

«Αφού πρώτα διαψεύστηκε οικτρά στις εκτιμήσεις της περί “προσωρινής ενεργειακής κρίσης”, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις άστοχες και πρόχειρες παρεμβάσεις της μέσα από κονδύλια επιδοτήσεων, ενώ οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι πραγματικά πληρώνουν για το ρεύμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ωστόσο πως «κάθε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αναγκαία και αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα».
«Αν η κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων ώστε να παράγουν τα νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, όπως τότε προτείναμε, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια», συνεχίζει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής και καταλήγει: «Η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση την σπαταλά καθημερινά και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό».

«Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά από την κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια, που από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει το ΚΚΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και, μεταξύ άλλων, συνεχίζει: «Τα νέα ψίχουλα των ελάχιστων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις, ως συνέπεια της πολιτικής της “απελευθέρωσης της ενέργειας”, της “πράσινης ανάπτυξης” και της απολιγνιτοποίησης, οδηγώντας τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά να ζουν σε καθεστώς δραματικής ενεργειακής φτώχειας».

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα δήθεν για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιλέγοντας για άλλη μια φορά να χρυσώσει τις ψευτοεταιρίες της ενέργειας και όχι να ενισχύσει πραγματικά την κοινωνία και την οικονομία για το επόμενο διάστημα», σχολίασε και το ΜέΡΑ25, που υποστηρίζει ότι «η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και φτώχειας δεν περνάει μέσα από επιδοτήσεις και πακτωλούς χρημάτων στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, αλλά με την επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των υποδομών και δικτύων της -που οι μνημονιακές κυβερνήσεις ξεπούλησαν πανηγυρίζοντας-, με την ακύρωση όλων των αυξήσεων και την κατάργηση του επαίσχυντου χρηματιστηρίου της ενέργειας».

Τη διαφωνία της με τα κυβερνητικά μέτρα επιδότησης σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας εξέφρασε και η Ελληνική Λύση.

«Η κυβέρνηση “απαντά” στις εξωφρενικές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με “φιλοδώρημα” για μηνιαία κατανάλωση έως 300 kWh! Ας μας πει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία σε ποιο σπίτι υπουργού της, βουλευτή ή έστω απλού στελέχους της η κατανάλωση περιορίζεται στις 300 κιλοβατώρες. Για άλλη μια φορά εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Ο Ελληνας εξακολουθεί να πληρώνει το ακριβότερο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ παραμένει “παγκόσμιος πρωταθλητής δημόσιου χρέους”, το οποίο εκτινάσσεται μέσω της πολιτικής των επιδομάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει: «Εάν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για προαγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και πλήρη αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων και ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας, ο Ελληνας θα πλήρωνε λιγότερα και η Ελλάδα θα είχε εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ. Κυρίως, όμως, θα είχε διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτάρκεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».