Σε πρόβλημα για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής η μετονομασία του κόμματος σε ΠΑΣΟΚ ή η προσθήκη του ΠΑΣΟΚ στο νέο όνομα του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν από τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος που είχαν υποσχεθεί τη μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής σε ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. είχαν κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να εξηγήσουν ποτέ πώς θα γινόταν αυτό.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος -ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του είπε από το μικρόφωνο «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει»- βλέπει θετικά τη μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής σε ΠΑΣΟΚ ή την προσθήκη ΠΑΣΟΚ στο νέο όνομα του κόμματος, αν υπάρξει. Και έχει ζητήσει να του παρουσιάσουν άμεσα ένα σχέδιο για το πώς μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Ατύπως, ήδη η Χαριλάου Τρικούπη έχει ζητήσει από τους πολιτικούς συντάκτες και τα ΜΜΕ όταν γίνεται αναφορά στο κόμμα να γίνεται ως ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής. Πρόκειται όμως για κάτι ανεπίσημο, όπως η απάλειψη του ν που ζητούσε ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης από το όνομά του.

Δύσκολος στόχος              

Στόχος της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι η μετονομασία σε ΠΑΣΟΚ ή η προσθήκη ΠΑΣΟΚ στο νέο όνομα να επισημοποιηθεί στο επόμενο συνέδριο, το πρώτο με τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό. Είναι όμως ένας πολύ δύσκολος στόχος, αν και λέγεται ότι η προσπάθεια -αν δεν καταστεί δυνατόν η μετονομασία να γίνει ως το συνέδριο- θα συνεχιστεί με στόχο τις επόμενες εκλογές.

Σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής ως κόμμα που κατέβηκε στις προηγούμενες εκλογές με συνδυασμούς τουλάχιστον στο 70% της Επικράτειας και έλαβε πάνω από 1,5% δικαιούται κρατικής επιχορήγησης ως συνδυασμός κομμάτων που είχαν αυτοτελή ΑΦΜ. Του ΠΑΣΟΚ που το μέρος της επιχορήγησης που του αναλογεί κατάσχεται άμεσα, του Ποταμιού που έχει φύγει πλέον από το Κίνημα Αλλαγής, της ΔΗΜ.ΑΡ. που έχει πάει πια στον ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου που έχασε στις εσωκομματικές εκλογές και της ΕΔΕΜ του κ. Πόντα. Από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει -μετά τη συμφωνία με ΚΙΔΗΣΟ και ΕΔΕΜ που επίσης δικαιούνται κρατικής επιχορήγησης αλλά ως ενταγμένα στο Κίνημα Αλλαγής παραχωρούν την επιχορήγησή τους- το μεγαλύτερο μέρος πάει στην αποπληρωμή των χρεών του ΠΑΣΟΚ.

Το δύσκολο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του ψάχνουν λύση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολιτικά αλλά ως οικονομική οντότητα είναι «νεκρό». Και το Κίνημα Αλλαγής είναι καθαρό και ζωντανό ως οικονομική οντότητα, αλλά πολιτικά έχει πολύ πιο αδύναμο brand name από το ΠΑΣΟΚ.

Προβλέψεις

Γίνονται προβλέψεις και υπολογισμοί στη Χαριλάου Τρικούπη ότι με νέο πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη ως ΠΑΣΟΚ ή με το όνομα ΠΑΣΟΚ ως προσθήκη -αυτό που προσπαθεί να εμποδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πώς και τι- το κόμμα μπορεί να λάβει τέτοιο ποσοστό, τέτοια κοινοβουλευτική δύναμη και τέτοια κρατική επιχορήγηση που θα μπορεί και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ να αποπληρώνει και υγιώς να λειτουργεί.

Πώς όμως φτάνει κανείς σε αυτό το βήμα;

Αυτό προσπαθούν να λύσουν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς για πολλούς συνεργάτες – και όχι μόνο- του κ. Ανδρουλάκη, πέραν του ότι είναι σημαντικό θέμα και ίσως μεγαλύτερο από το ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Βουλής, το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συγκυρία είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.

Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που λένε το αντίθετο. Οτι ακόμα και αν λυθεί το πολύπλοκο και δύσκολο οικονομικό/φορολογικό ζήτημα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρέπει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ένα όνομα περισσότερο αρνητικά, παρά θετικά φορτισμένο. Και παραπέμπει περισσότερο σε αρνητικά, παρά σε θετικά γεγονότα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι, όμως, μέσα ή γύρω από τον πολιτικό οργανισμό που σήμερα λέγεται ΚΙΝ.ΑΛ. ή Κίνημα Αλλαγής, λιγότεροι από εκείνους που θέλουν «να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ», που είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης το βράδυ τη 12ης Δεκεμβρίου.